Artikeln publicerades 4 april 2025

Granaten i Västerhamnen var skarpladdad

Den granat som hittades i Västerhamnen 28 mars har nu visat sig vara en skarpladdad artillerigranat från 1885. Granaten har tagits om hand av Nationella bombskyddet och risken för att det ska finnas fler granater på platsen bedöms som mycket liten.

Den 28 mars hittades en gammal granat i vattnet inom kajrenoveringens arbetsområde i Västerhamnen. Granaten kom upp med grävskopa när det schaktades på botten i gästhamnen. Polisen tillkallades och Nationella bombskyddet tog med granaten från Vaxholm för undersökning.

Granaten har nu konstaterats vara skarpladdad. Det bekräftas av Nationella bombskyddets undersökningar bland annat med hjälp av röntgenbilder. Den är av typen M/1885 från 1885, cirka 45 centimeter hög och med en diameter (kaliber) på 16 centimeter. Enligt Nationella bombskyddet vägde den 31,64 kilo och innehöll 3 kilo sprängmedel.

Två granater som visar vilken modell det var som hittades på kajen.

Granaten som hittades är av modell m/1885. foto: Armémuseum.

Bedömningen är nu att det är mycket liten risk för att det skulle kunna finnas fler granater på platsen. Området i vattnet där granaten hittades har genomsökts med dykare efter händelsen. Det finns nu en åtgärdsplan för att kunna fortsätta med renoveringsarbetet på platsen.

Hur hamnade den på botten?

Erik Himmelstrand chef på Vaxholms fästningsmuseum är en av de sakkunniga som tillfrågats när Vaxholms stad utrett fyndet. Han känner inte till att det någonsin har använts granater av den här sorten i Vaxholm. Hur den har hamnat i Västerhamnen är ännu så länge ett mysterium.

Att granaten är laddad innebär att den antingen har skjutits iväg och inte detonerat, en så kallad blindgångare, eller att den har laddats i en kanon för att därefter tas ur igen. Båda dessa scenarier är väldigt ovanliga.

En teori som nämns i kommunens analys är att det skulle kunna vara någon som har slängt granaten i vattnet för att bli av med den.

Undersökningen av den upphittade granatens historia kommer att fortsätta.

Alla inblandade är förstås glada att allt gick bra och att det skarpladdade fyndet inte ledde till en olycka.

Cirka 45 cm hög granat står på kajen, ett mänskligt ben intill för att kunna jämföra storleken.

Den upphittade granaten. Foto: Privat.

Kontaktinformation

För frågor kontakta kajprojektet, e-post kajen@vaxholm.se.