Gymnasium

Vaxholms stad har ingen egen kommunal gymnasieskola utan ingår i Stockholms läns gemensamma gymnasieregion, genom ett samverkansavtal med gymnasieantagningen Stockholms län.

Det innebär att ungdomar från Vaxholm, med rätt behörighet, kan söka till samtliga program och inriktningar som finns inom regionen och tas emot som sökande i första hand.

Du har också rätta att fritt söka till gymnasieprogram utanför Stockholms läns samverkansområde men tas då emot i mån av plats, det vill säga blir andrahandsmottagen. Samverkansavtal om gymnasieutbildning Länk till annan webbplats.

Gymnasieskolan

Gymnasieskolan är en frivillig och avgiftsfri skolform på tre år som ska erbjudas samtliga ungdomar mellan 16 och 20 år. Till gymnasiet kan du välja bland 18 nationella gymnasieprogram varav sex är högskoleförberedande program och tolv är yrkesförberedande program.

Det finns också fyra introduktionsprogram för dig som saknar behörighet till gymnasiet. Introduktionsprogrammen ska leda till behörighet till gymnasieskolan eller förbereda eleven utifrån dennes förutsättningar till arbetsmarknaden eller annan utbildning.

Betyg

Betyg används som urval till gymnasiet om det finns fler sökande än platser. För elever som saknar betyg och som inte är behöriga till gymnasiet går det att söka till Introduktionsprogrammen/IM

​Ansökan

Av din studie- och yrkesvägledare på grundskolan får du information om gymnasiet och hur du gör din ansökan. Ansökan till gymnasiet gör du sedan via Gymnasieantagningen i Stockholms län. Av gymnasieantagningen får du inför gymnasievalet inloggningsuppgifter hemskickade. På deras hemsida kan du sedan logga in med det användarnamn och lösenord du fått under hela gymnasievalsperioden.

Vill du läsa mer om antagningen till gymnasiet så kan du gå in på Gymnasieantagningen Länk till annan webbplats.. Där finns all information om gymnasievalet.

Ett fjärde skolår på gymnasiet

Om du redan studerar på gymnasiet och är i behov av ett fjärde skolår  måste du och din skola ansöka om det i god tid. Ett fjärde skolår prövas alltid utifrån särskilda skäl i gymnasieförordningen. Ta i god tid kontakt med kommunens studie och yrkesvägledare om behov av ett fjärde skolår finns.

Gå till Vaxholms stads e-tjänst för ansökan om ersättning för förlängda studier Länk till annan webbplats.. Välj "Barn och utbildning" och därefter "Ansökan om ersättning för förlängda studier - Gymnasiet (år 4)".

Kontaktinformation

För mer information om gymnasieskolan kan du tala med din studie – och yrkesvägledare på den skola du går på.

För övergripande frågor gällande studie- och yrkesvägledning kan kontakt tas med kommunens centrala studie och yrkesvägledare.

Anette Häussermann, studie- och yrkesvägledare
E-post: anette.haussermann@vaxholm.se