Riksintressen
Områden av riksintresse anses ha så speciella natur- och kulturmiljövärden och är så unika att de anses vara av nationell betydelse.
I Vaxholm är stadskärnan tillsammans med sommarnöjesbebyggelsen från sekelskiftet 1800-1900, samt det militärhistoriska arvet längs inseglingsleden till Stockholm av riksintresse för kulturmiljövården. Bogesundslandet är av riksintresse för friluftslivet och farlederna in till Stockholm är riksintressen för kommunikationer.
Vad innebär det att ett område är av riksintresse?
Det är bara när markanvändningen ska ändras som det kan vara av betydelse att ett område är av riksintresse. Pågående användning av marken berörs inte. Hänsyn till riksintresse måste beaktas då ett beslut ska fattas av myndighet, exempelvis domstol, statlig myndighet, regeringen eller kommunnal myndighet. Det är alltså den som beslutar som måste ta hänsyn till om ett område är av riksintresse.
Om den ändrade markanvändningen i beslutet bedöms innebära ”påtaglig skada” på ett riksintresse, är huvudregeln att ändringen inte kan få tillstånd. Riksintresset träder då in som en stoppbestämmelse. Den kommunala översiktsplanen utgör också underlag för beslut, se nedan.
Hur bestäms vilka områden det gäller?
Riksintressena finns nämnda i miljöbalkens 3:e och 4:e kapitel. 4:e kapitlet i miljöbalken berör bara områden med höga natur- och kulturvärden. Områdena av riksintresse nämns i lagen och det är riksdagen som har beslutat om dem.
I miljöbalken 3:e kapitlet nämns bara allmänt de ändamål som gör att ett område kan vara av riksintresse. Det kan vara både värden för bevarande och för exploatering. De geografiska områdena i landet pekas sedan ut i dialog mellan stat och kommun.
Det är statliga myndigheter som anger vilka områden som är av riksintresse. Vilken myndighet som har ansvar för vad framgår av förordningen om hushållning med mark- och vattenområden med mera. De anspråk som de olika myndigheter anser krävs för riksintresset ska sedan hanteras i kommunernas översiktsplanering. I arbetet med den översiktliga planeringen är det länsstyrelsen som företräder de statliga intressena, i dialog med kommunen. Kommuner kan även föreslå nya, ändra, eller ta bort olika områden av riksintresse.