Artikeln publicerades 19 januari 2021

2021 – friluftslivets år

2021 har av en rad organisationer utropats till friluftslivets år under parollen ”Luften är fri”. Syftet är att uppfylla Naturvårdsverkets nationella mål för friluftslivet. Ett viktigt mål är att få flera personer att prova på friluftslivet och att naturen ska vara tillgänglig för alla.

Kampanjen bedrivs genom Svenskt friluftsliv, ett samarbete mellan en rad friluftsorganisationer.

På hemsidan beskrivs fördelarna med ett stärkt friluftsliv:

”Vi vet att friluftsliv förbättrar folkhälsan, stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. Vi vet att de allra flesta i Sverige lever nära naturen och genom att värna om allemansrätten får alla chans att vistas i naturen på samma villkor.”

Under året arrangeras en rad aktiviteter runt om i landet genom Svenskt friluftsliv. Aktiviteter och inspiration samlas på kampanjens webbsida. Där kan du också anmäla dig om du vill vara med på den webbsända invigningen, Fredag 22 januari 12.00–12.45

Läs mer och anmäl dig till webbsändningen på luftenärfri.nu Länk till annan webbplats.

Fri luft i Vaxholm

I Vaxholm har vi alla nära till naturen, tillgång till fina leder och friluftsområden. Ändå hittar inte alla dit, av olika skäl. Syftet med friluftslivets år är att hjälpas åt att lyfta fram aktiviteter och visa vad man kan göra, hur man kan göra och vilka områden vi har i kommunen.

Även om vi just nu inte ska samlas i grupper så finns det ju oändliga möjligheter att själv ge sig ut med familjen eller enstaka personer, kanske grilla korv, ta med en kaffekorg eller prata i telefonen med någon i riskgrupp under promenaden.

Inspiratörer sökes

Vaxholms stad kommer att följa kampanjen under året genom nyheter på hemsidan, i kalendariet och på Facebook. I februari är kampanjens tema ”inspiratörer”. Vi kommer att lyfta fram några av Vaxholms friluftsinspiratörer på vår Facebook-sida.

Är du en inspiratör eller känner du en sådan? Tipsa oss!

Mejla namn på inspiratörer till Kristina Eriksson på hållbarhetsenheten, kristina.eriksson@vaxholm.se.