Artikeln publicerades 31 augusti 2020

Årets kock-finalist från Resarö

När Sveriges mest prestigefyllda tävling för proffessionella matlagare avgörs 17 september finns Resaröbon Jessie Sommarström med och slåss om titeln Årets Kock 2020.
–Jag skulle inte beskriva mig som tävlingsinriktad, men jag vill självklart vinna, säger hon.

Årets kock-finalisten Jessie Sommarström.

Jessie Sommarström är uppvuxen i Vaxholm och arbetar till vardags som kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm. Sedan i augusti har hon varit mammaledig hemma på Resarö samtidigt som hon satsat helhjärtat på tävlingen Årets Kock.

–Jag ville ha lite kreativ utmaning när jag var hemma, men det har krävts en hel del logistik. Som tur är är min man också kock så han förstår vad som krävs.

Tävlar med gös och kanin

Hennes ansökningsrätt ”Tång- och kolbakad gös med vårsmaker från hav och land” ledde henne vidare till semifinal och vidare till finalen.

17 september gör åtta kockar upp om titeln Årets Kock 2020. Uppgiften är att laga 6 portioner av en kall och 6 portioner av en varm rätt och huvudråvaran i rätterna ska vara kanin.

– Det är ett klimatsmart magert kött som lätt blir torrt, samtidigt tar det upp mycket smak, säger Jessie.

Hon har nu jobbat fram sina två kaninrätter och tycker att smakerna sitter. Vad det blir är ännu så länge hemligt. Nu handlar det om att träna och träna för att säkert klara tiden och pressen under tävlingen.

Det är inte första gången Jessie tävlar i Årets Kock. 2015 kom hon till semifinal.

–Både jag och min man var med och vi var nog alldeles för naiva och förstod inte riktig vilket engagemang som krävs för den här tävlingen, säger hon. Den här gången vill jag åtminstone stå på pallen.

Brinner för hållbar mat

Jessie visste tidigt att hon ville bli kock. Hennes favoritråvara att arbeta med är alla sorters grönsaker.

–Jag brinner verkligen för det här med hållbar mat i säsong. Tidigare hölls Årets Kock i januari då det nästan inte finns några grönsaker alls. Nu ligger tävlingen i september och då finns det ju massor av fantastiska grönsaker att välja på. Framöver hoppas jag få arbeta mer med att utveckla framtidens hållbara mat.

Enda kvinnan i finalen

I den mansdominerade kockbranschen har det i många år arbetats för att lyfta fram fler duktiga kvinnor. En som arbetat mycket med det är en annan Resaröbo, Lisa Lönner Pulkkinen, husmor Lisa, som själv är kock med hemmarestaurang på Resarö. Lisa deltog också i årets tävling och tog sig till semifinal.

–Det är tack vare Lisas pepp som jag anmälde mig till Årets Kock, säger Jessie. Jag tycker nog att jag får extra uppmärksamhet nu som enda kvinna i finalen. Jag hoppas att det går bra och att jag kan inspirera andra kvinnor i yrket.

Vi önskar Jessie Sommarström ett varmt lycka till i finalen 17 september!