Artikeln publicerades 27 oktober 2023

Avtal klart för kajens grundläggning

Nu är det klar att det blir byggföretaget Peab som kommer att utföra grundläggningsarbetet av Vaxholms kajer från Österhamnen fram till gästhamnen. Avtalet, med ett kontraktsvärde på 116 miljoner kronor, skrevs på under fredagen.

– Efter vårt omtag i år kan vi nu starta kajrenoveringen, det känns fantastiskt, säger Tina Runhem, kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm.

Handslag i samband med kontraktsteckning..

Kommunstyrelsens ordförande Tina Runhem (M) och Michael Edberg ombud Peab vid kontraktskrivningen i Vaxholm under fredagseftermiddagen. Fotograf: Elisabeth Larsen Brolin

Efter att upphandlingen dragit ut på tiden och behövt göras om har Vaxholms stad nu skrivit avtal med Peab om utförandeentreprenad för grundläggning. Arbetet sträcker sig från Österhamnen, över Söderhamnen och bort till gästhamnen. Peab kommer bland annat att sätta en kant av metallspont 1,8 meter utanför dagens kajkant. Breddningen fylls sedan ut och gör den nya kajen bredare än idag.

– Det känns riktigt bra att vi har lyckats ro det här i land, säger Tina Runhem. Jag är stolt över tjänstepersonerna både projektledningen och upphandlingsenheten. Här ser vi resultatet av deras goda och enträgna arbete. Nu får vi våra nya kajer som ju verkligen är Vaxholms hjärta och livsnerv. Renoveringen kommer att vara märkbar men slutresultatet kommer att bli bra.

Projektledaren Robert Klingvall är också glad över att avtalet är påskrivet och att arbetet på platsen kan komma igång.

– Jag känner mig lättad och väldigt glad, säger han. Det här är något som vi har jobbat för länge och nu sätter det igång på riktigt.

Avtalet med Peab har ett kontraktsvärde på 116 miljoner kronor. Trafikverket står för halva beloppet genom ett stadsmiljöavtal med Vaxholms stad och regionen.

Det första som kommer att märkas på plats är kommunens arbete med att förbereda för byggstarten. Från och med mitten av december kommer arbetsområdet på kajen att stängas av och stängslas in med plank.

Vaxholms kaj på sommaren.

Fotograf: Jesper Wahlström

Mer information

Här hittar du mycket mer information om kajprojektet.

Vill du prenumerera på nyhetsbrev om kajrenoveringen via e-post? Anmäl dig till kajen@vaxholm.se och skriv "kajens nyhetsbrev" i ämnesraden.

Du kan också följa kajrenoveringen på instagram @vaxholms_kajer.