Artikeln publicerades 16 maj 2022

Biologiska mångfaldens dag 22/5

Söndag 22 maj uppmärksammas internationella FN-dagen Biologiska mångfaldens dag i Sverige. Dagen firas både för att visa upp vår artrika natur och för att uppmärksamma en av vår tids stora ödesfrågor – den oroväckande snabba förlusten av biologisk mångfald.

En mängd olika evenemang arrangeras runt om i Sverige 22 maj, till exempel guidningar i naturen, växtbingo och kurser i konsten att bygga fröbomber eller att lära sig att sköta en äng.

För att uppmärksamma frågan om biologisk mångfald startades för fem år sedan ett initiativ för att etablera Biologiska mångfaldens dag som en naturtemadag med fokus på artrikedom. I år firas dagen alltså för femte året i Sverige.

Redan första året engagerade sig Sveriges naturföreningar, kommuner, länsstyrelser, naturum och mängder av privatpersoner och sedan dess har det arrangerats över 800 aktiviteter i samband med dagen.

Vaxholm stad har i år valt uppmärksamma dagen genom att skänka solrosfrön för plantering.

Mångfalden är ett säkerhetsnät

FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald (IPBES) har slagit fast att naturen och den biologiska mångfalden utgör ett säkerhetsnät, som är “ansträngt till bristningsgränsen”.

Vår civilisation är direkt eller indirekt beroende av biologisk mångfald, men vårt sätt att leva håller på att slita sönder detta säkerhetsnät. Men rapporter från IPBES konstaterade också att skydd och återskapande av natur är viktiga delar av lösningarna både för klimatkrisen och mänskligheten.

Var med och fira

Passa på att fira och uppmärksamma den biologiska mångfaldens dag: