Artikeln publicerades 4 september 2015

Boende för ensamkommande i Vaxholms stad

AB Vårljus öppnar vid årsskiftet ett gruppboende i Vaxholm för asylsökande ungdomar som kommer till Sverige utan vårdnadshavare. Vårljus är ett bolag som ägs av 25 kommuner i Stockholms län och som driver boenden för ensamkommande för flertalet kommuners räkning.

Boendet i Vaxholm ska förse Vaxholms stad med platser för ungdomar som kommunen ansvarar för.

Vårljus har lång erfarenhet av att arbeta med ensamkommande barn och ungdomars introduktion och integration. Bolaget driver ett 25-tal gruppboenden och boendet i Vaxholm blir det åttonde som öppnas enbart under 2015.

Ungdomarna i boendet kommer att vara 14-18 år. Barn och ungdomar som söker asyl i Sverige kommer från många olika länder, men de vanligaste länderna är Syrien, Afghanistan, Somalia, Eritrea och Etiopien. Ett gruppboende för minderåriga har personalbemanning dygnet runt. Personalens roll är att tillgodose ungdomarnas behov av vuxenomsorg och på olika sätt guida ungdomarna in i det svenska samhället och ett liv på ”egna ben”.

Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande, säger i en kommentar att Vårljus är en aktör med lång erfarenhet och med ett fokus på kvalitet som vi välkomnar i Vaxholms stad.

Kontaktuppgifter; Christer Halldelius, VD för AB Vårljus, tfn 070-45 66 770

Lars Lindgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholms stad, tfn 072-234 54 88