Artikeln publicerades 28 mars 2022

Bort med skräp i naturen

Just nu pågår skräpplockardagarna i Sverige och i Vaxholm. Kampanjen samordnas av stiftelsen Håll Sverige Rent och syftet är att uppmärksamma miljöproblemen och att vi alla kan bidra till att hålla naturen ren.

Som en mångårig tradition går ett stort antal barn och unga ut i sitt närområde kring skolor och förskolor under våren för att plocka skräp. Även i Vaxholm är flera barngrupper med på skräpplockardagarna.

Det är stiftelsen Håll Sverige Rent som samordnar den här kampanjen över hela landet. Syftet är inte i första hand att barnen ska städa efter andra som har skräpat ned. Det är ett tillfälle att uppmärksamma miljöproblemet och visa att vi alla kan bidra till att hålla naturen och havet rent från sådant som inte hör hemma där.

Förra året deltog cirka 1500 barn i Vaxholm och hela 700 000 i hela landet. Kampanjen pågår fram till 31 maj. Verksamheterna bestämmer själva hur och när skräpplockningen ska genomföras.

Välkommen att vara med

Vill du också vara med och vårstäda i naturen? Du kan till exempel för vana att ta med dig en påse när du går ut på promenad eller på din joggingrunda. Plocka upp det skräp du hittar och ta hem till din soptunna eller till återvinning. Om det finns plats kan du lägga skräpet i en papperskorg. Du kan också samla några vänner och göra skärpplockandet till en utflykt eller tävling. Se upp för farligt avfall och använd gärna handskar eller vantar!

Delta i kampanjen och registrera din aktivitet på:

Håll Sverige rent – Hitta event Länk till annan webbplats.