Artikeln publicerades 23 april 2020

Det har aldrig varit enklare att rädda liv

Är Covid på väg att vända? Nej, det är långt ifrån över. Hur lång tid det tar innan det är över beror på hur var och en av oss agerar. Det har aldrig varit så lätt för oss alla att rädda liv; det gör vi genom att hålla i, hålla ut och fortsätta följa rekommendationerna. Det var det tydliga budskapet vid en presskonferens där flera myndigheter medverkade under torsdagen.

Vad kan du och jag göra för att ta vårt ansvar för att bidra i arbetet med att minska spridningen av coronaviruset? Det viktiga nu är att hålla ut, fortsätta vara kloka i hur vi lever och rör oss i samhället. Det är långt ifrån läge att vi återgår till vårt vanliga liv.

Vi behöver fortsätta ta ansvar för att minska smittspridningen. Trots att det är lönehelg. Trots att det kommer soliga dagar. Trots att vi har varma eftermiddagar framför oss och helgdagar då vi vill glädjas åt våren tillsammans med andra.

För att läget ska vända måste vi alla fortsätta hålla i, hålla ut och fortsätta följa rekommendationerna.

Se dagens presskonferens

Här kan du se dagens presskonferens Länk till annan webbplats. där budskapet om vilket ansvar vi alla har var mycket tydligt. Konferensen börjar 15.30 minuter in i youtube-klippet och medverkade gjorde: Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län, Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun och Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholmdär landshövdingen)

SRMH gör tillsyn i Vaxholm

I Vaxholm har Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH) börjat göra tillsyn på restauranger caféer och liknande för att säkerställa att folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd följs.

Har du frågor till SRMH kan du kontakta dem på e-post miljokontoret@srmh.se eller telefon 08-578 663 00.

Det har aldrig varit så lätt att rädda liv

Vi kan alla rädda liv genom att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Genom att vi håller avstånden. Att vi tvättar händerna. Att vi inte skickar barn till skola eller förskola om de har symptom. Att vi inte går till jobbet eller till affären om vi inte är helt friska. Att vi hjälper varandra, skyddar oss själva och varandra från smitta.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Några viktiga saker som alla kan göra:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Res inte i rusningstid om du kan undvika det.
  • Res bara om det är nödvändigt.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för allmänna råd inom verksamhetsområdet smittskydd. Råden gäller fram till 31 december.

Bekräftad information från myndigheter

På krisinformation.se hittar du bekräftad information från myndigheter Länk till annan webbplats.

Vaxholms stads information

Här hittar du Vaxholms stads samlade coronainformation, och i menyn hittar du även alla Vaxholms stads coronarelaterade nyheter samlade.

Följ även Vaxholms stad på facebook.