Artikeln publicerades 24 februari 2020

Digital succé när seniorer mötte elever

Matsalen i Kronängsskolan sorlade av liv när högstadieelever under två kvällar lärde 150 seniorer att bli mer digitala.

På plats i lokalen fanns representanter för flera banker, Fixarna i Vaxholm, Vårdguiden, biblioteket och tjänstemän från Vaxholms stad. Men kvällens huvudpersoner var seniorerna och deras digitala lärare från skolans årskurs nio. Under tre timmar fick seniorerna ställa vilka digitala frågor som helst, oavsett kunskapsnivå. Hur funkar mobilkameran? Hur laddar jag hem en app och hur funkar google?

De flesta seniorer hade med sina mobiltelefoner till evenemanget, flera hade också tagit med dator eller surfplatta för att till exempel få hjälp att prova videosamtal, skapa en ny e-postadress eller föra över bilder från mobilen.

–Jag vill försöka förstå mer, säger senioren Anita Orvander. Jag förstår mig inte riktigt på appar och jag har flera program i min mobil som jag vill ta bort. Det är väldigt skojigt att ungdomarna är intresserade av att lära oss pensionärer. De är ju så duktiga!

Fullt i mobilen

Vid ett av borden satt skoleleven Hugo Metz och senioren Bill Blomqvist med Bills mobiltelefon, som hade slut på lagringsutrymme. Hugo hjälpte till att ta bort program och bilder för att skapa mer plats.

–Det är kul att kunna hjälpa till, säger Hugo. Alla som kom hit var ju väldigt intresserade och ville lära sig. Jag kände mig faktiskt lite som en expert.

Bill Blomqvist tyckte att evenemanget var ett bra initiativ.

–Jag har väl ganska bra koll men vissa saker behöver man ju ändå hjälp med. Då är det perfekt att fråga de unga, för dem är det ju busenkelt.

Minska utanförskapet

Projektet Mer digital är finansieras av Vaxholms stad, länsstyrelsen och Post- och Telestyrelsen. Telia står för teknisk support under eventet. Meningen är att minska det digitala utanförskapet bland seniorer och inspirera dem till att bli mer digitala. Man räknar idag med att cirka 400 000 seniorer i Sverige befinner sig i ett digitalt utanförskap.

Många glada seniorer på väg hem efter evenemanget beskrev att de blivit peppade att fortsätta bli mer digitala. Flera hoppades att evenemangen skulle återkomma i någon form.

Läs en längre text om evenemangen i nästa nummer av Viktigt i Vaxholm som kommer i brevlådan 27 mars.