Artikeln publicerades 15 december 2022

Digital tillsyn i hemtjänsten ger tryggare sömn

Nu kan Vaxholms stads hemtjänst erbjuda digital nattlig tillsyn. Den som har omfattande vårdbehov och inte kan larma själv kan slippa nattliga besök och istället få tillsyn via en kamera. Fördelen är att sömnen kan förbättras när tillsynen sker tyst och utan besök.

Den som har omfattande omvårdnadsbehov och inte kan larma själv kan ansöka om tillsynsbesök under natten för att känna kunna trygghet. I vissa fall har det visat sig att dessa besök istället har haft motsatt effekt. Det har hänt att personer vaknar efter att tillsynspersonal lämnat bostaden och känt sig oroliga istället för trygga.

Ostörd nattsömn med digital tillsyn

Digital tillsyn är ett komplement till vanligt omvårdnadsbesök under natten. Det går till så att en webbkamera slås på i 10–20 sekunder. Brukaren bestämmer själv när och hur länge kameran ska vara påslagen. En larmoperatör tittar till brukaren under de valda tidpunkterna. Om larmoperatören upptäcker att något inte är som vanligt, exempelvis om brukaren inte ligger i sängen, kallas hemtjänsten ut.

Passar den som inte vill ha besök

Digital tillsyn passar den som kan bli orolig av besök i hemmet eller är lättväckt och inte vill bli störd. För många är det också en fråga om integritet att inte få besök av personer i sitt hem.

Brukaren kan känna sig trygg men slipper bli väckt när hemtjänstpersonalen besöker bostaden. En rofylld tillvaro med en ostörd nattsömn ger förutsättningar för en bättre vardag.

Digital tillsyn kan också öka tryggheten för brukarens anhöriga.

Kostnaden för nattlig tillsyn är densamma oavsett om brukaren väljer digital tillsyn eller personliga besök från hemtjänsten.