Artikeln publicerades 17 april 2019

Eleverna i årskurs 8 testade på arbetslivet

1-12 april var det dags för eleverna i årskurs 8 i Kronängsskolan att göra sin prao. Tack vare ett stort stöd från det lokala näringslivet och flera av Vaxholms stads verksamheter fick alla elever möjlighet att vara en del av en arbetsplats under en vecka. Vi pratade med två av eleverna om hur de upplevt sin tid ute i arbetslivet.

Saga gjorde sin prao i riksdagen

Saga Melin gjorde sin prao hos riksdagsledamot Alexandra Anstrell (M). Saga är intresserad av politik och tog själv kontakt med Alexandra eftersom hon gärna ville se hur en riksdagsledamot arbetar. Under sin vecka har hon bland annat fått sitta med på möten, följt med på studiebesök på skola och förskola samt deltagit i ett frukostmöte på Riksbanken.

-Jag tycker att det har varit lärorikt. Det är väldigt spännande att se hur det arbete som påverkar Sverige faktiskt går till, säger Saga.

Då skol- och säkerhetsfrågor är de frågor Saga tycker är viktigast har det passat bra att vara hos Alexandra, som tidigare varit ordförande för grund- och förskolenämnden i Haninge och nu är ledamot i försvarsutskottet. Det har blivit en hel del samtal om skola, säkerhet men också om eventuell vattenbrist i skärgården till sommaren och vad som behöver göras åt det.

Selma gjorde sin prao på kommunhuset

Selma Uzunlu Svedin gjorde sin prao på kommunhuset i Vaxholm, där hon följt kommunens olika förvaltningar i deras dagliga arbete.

-När jag tänkte ”kommun” tänkte jag att alla sitter på sina platser helt tysta och fokuserade. Men när jag kom hit var alla jätteroliga, snälla, pratsamma och välkomnande. Jag blev överraskad över hur stämningen var, alla skrattade och hade kul, men jobbade samtidigt effektivt, berättar Selma.

Selma tycker att det har varit lärorikt och roligt att testa så många olika saker och träffa så många olika personer. Bland annat fick hon följa med vaktmästaren på uppdrag, rensa på arkivet och fota för Vaxholms stads webbplats.

-Den största skillnaden mellan att gå i skolan och praoa är att man lär sig saker på ett annat sätt än om man sitter på en stol och lyssnar. Här får man vara med, hjälpa till, göra uppgifter på annat sätt än i skolan, röra på sig och träffa nya människor.

Ett stort tack till alla företag och personer i Vaxholm som bidragit till att ge våra Vaxholmsungdomar en chans till inblick i arbetslivet!