Artikeln publicerades 22 mars 2019

Fler rätter att välja på i Vaxholms skolor

Förra året var det premiär för den populära buffén i lunchrestaurangen på Kronängsskolan. Nu har Vaxholms stad utökat med ett buffékoncept även för yngre.

Tidigare serverades alltid två rätter, varav en vegetarisk, i Vaxholms F-6-skolor. Nu är det tre-fyra rätter att välja på, varav en vegetarisk. Och salladsbuffén har utökats med kall pasta, ris eller nudlar, så att det går att kombinera sin egen sallad.

Linda Wilhelmsson, 1:e kock och hållbarhetssamordnare, berättar att det är ett medvetet val att inte ha lika många rätter som för högstadieleverna på Kronängsskolan.

–Yngre barn behöver styras lite mer. Annars skulle de bara välja pasta. Samtidigt gör det utökade urvalet att fler elever äter mer och bättre än vad de annars skulle ha gjort.

Enligt Linda är det för tidigt att säga något om alla effekter men flera lärare har sagt att eleverna blir mättare och orkar mer på eftermiddagen, och eleverna är nöjda.
–Det intressanta är att det är samma budget som innan. Det går att göra så mycket olika saker med samma råvaror som gör maten intressant och lockar barnen att testa. Nu ska vi hålla i det här men också fortsätta att utmana, till exempel när det gäller att minska på tallrikssvinnet.

Vagnarna har vridits så att fler barn kan ta samtidigt och slipper stå i kö. Det ska vara lite restaurangkänsla, belysningen är medvetet dämpad och prydnadslampor utplacerade lite här och var.

Salladstillbehören varieras med olika röror, inläggningar, rostade bönor och rotfrukter. Det nya är framförallt presentationen i smakfulla byttor och burkar som skapar nyfikenhet och matlust. I glasburkarna finns: parmesancreme, picklade morötter, kalamataoliver, rostade solroskärnor, marinerade sojabönor, sikrom, hummus, salsasås, vitkålsfyllda paprikor, ajvarcreme, picklad blomkål.

Linda tycker att det är viktigt att barnen känner sig delaktiga och sedda. Hon har jobbat i Söderfjärdsskolan sen i november men börjar redan bli tjenis med barnen och hälsar och pratar glatt med de hon möter. Hon vill gärna vara ute bland barnen och fånga upp stämningen och höra hur allt smakar.