Artikeln publicerades 26 juni 2020

Förtjänsttecken till Carl-Uno Sjöblom

I juni beslutade kommunstyrelsen att ge Vaxholms förtjänsttecken 2020 till kulturprofilen och hembygdsforskaren Carl-Uno Sjöblom. Han får utmärkelsen för sitt arbete med att lyfta fram och presentera Vaxholms historia.

Carl-Uno Sjöblom

I vanliga fall brukar förtjänsttecknet delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde men med anledning av coronapandemin blev det istället överlämning i stålande solsken hemma i Carl-Unos trädgård på Vaxön, med blommande röda klätterrosor i bakgrunden.

Kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand lämnade över blommor och en minnesplakett i glas och läste upp motiveringen:

"Carl-Uno Sjöblom har en gedigen historisk kunskap och är fortfarande nyfiken på mer. Med hjälp av Carl-Uno har mycket av Vaxholms historia lyfts fram och presenterats i många olika sammanhang. Många har med ett leende på läpparna lämnat Carl-Unos föreläsningar och kunnat återberätta de händelser han grävt fram i olika källor, såväl i Vaxholm som annorstädes."

– Det här känns förstås jätteroligt, säger Carl-Uno. När vi flyttade hit 1972 var Vaxholm mest känt för Vaxholmsströmmingen, men här finns ju så väldigt mycket mer som är minst lika spännande.

Han refererar bland mycket annat till Vaxholms roll som lås för sjövägen in mot Stockholm och om en Vaxholmsskandal som han just nu läser in sig på som utspelade sig 1882. En skönhetstävling ordnades på Rindö och intresset blev enormt. Besökare kom i fullastade båtar från Stockholm och totalt kom cirka 3 000 personer till evenemanget.

Fortfarande nyfiken

Trots att han fyller 90 år i september så verkar Carl-Uno inte alls slå av på takten eller nyfikenheten. Han läser fortfarande och letar i historiska arkiv efter spännande upplysningar, bland annat om Vaxholm och om sina äldre släktingars historia. Trots att han är född och uppvuxen i Närke har han också rötter här i Vaxholm. Farfars mor bodde till exempel på Bogesund och senare på Skarpö.

I höst ska han skriva en artikel i Viktigt i Vaxholm om smittspridning i Vaxholm, men då handlar det inte om corona utan om smittkopporna som spreds av en bagare i Vaxholm 1913.

Tidigt historieintresse

Carl-Unos stora intresse för historia väcktes redan i skolan. Han berättar att han älskade att läsa och hade turen att möta inspirerande lärare och senare föreläsare i historieämnet.

– Det var något jag kunde ta till mig, säger han. När man fick höra en föreläsning om det forntida Egypten till exempel, det var ju som ett riktigt äventyr. Jag har alltid läst mycket, det sitter i ännu. Matematik däremot, det har jag aldrig gillat.

Vaxholms stads förtjänsttecken

Kommunfullmäktige beslutade 2012 att staden årligen ska dela ut ett förtjänsttecken som beröm för långvarig, meriterande verksamhet eller för betydande tjänster till förmån för kommunen.

Syftet med tilldelande av ett förtjänsttecken är att aktningsfullt hedra och visa uppskattning till personer som uträttat något som har främjat kommunen i en vidare bemärkelse.

Läs mer:

Förtjänsttecken i Vaxholms stad

Marlin Forsbrand och Carl-Uno Sjöblom

Kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand och Carl-Uno Sjöblom