Artikeln publicerades 7 juni 2021

Hembygdsgården återinvigd

Efter att ha varit stängd i ett och ett halvt år efter en explosion återinvigdes Vaxholms hembygdsgård tisdag 1 juni. Hembygdsgården har återställts i gammal stil med linoljefärger och återvunnet tegel från Norrbergsskolan. Nu är gården redo att ta emot museibesökare och fikasugna igen.

I stålande sol, friska vindar och med nybakad Brittatårta återinvigdes Vaxholms hembygdsgård. Med hänsyn till restriktionerna hölls invigningen med ett begränsat antal besökare, utomhus och med bord om max fyra personer. Förutom representanter för Vaxholms stad och byggentreprenören fanns förstås också hembygdsföreningen och cafépersonalen på plats.

Det var i oktober 2019 som hembygdsgården drabbades av en explosion i köket som förstörde stora delar av huvudbyggnaden. Efter att nu ha hållit stängd för renovering i drygt ett halvt år var det äntligen dags att klippa banden för en återinvigning.

Åke Hedhamma och Per Blinck

Eller klippa banden, hembygdsföreningen ville inte "klippa banden" med kommunen utan valde istället att knyta band, vilket i det här fallet innebar att Vaxholms stad projektledare för renoveringen Per Blinck fick en blågul rosett kreativt virad runt halsen.

– Det har varit ett roligt projekt och arbetet har flutit på bra, säger projektledaren Per Blinck. Den största utmaningen var nog egentligen i början när vi skulle få klart mellan de olika försäkringsbolagen.

Vaxholms stad, hembygdsföreningen och caférörelsen hade alla olika försäkringsbolag som skulle enas. Efter att bygget väl kom igång har återställandet gjorts i gammal stil som tidigare men med vissa förbättringar för att motsvara dagens byggnormer. Bland annat har ventilationssystemet moderniserats.

Museet öppnar för besök

I och med invigningen öppnar också hembygdsmuseet för allmänheten igen. Till att börja med öppnar museets nedervåning.

– Vi har haft ett fantastiskt bra samarbete med kommunen i det här, säger hembygdsföreningens ordförande Åke Hedhammar. De har verkligen varit hjälpsamma och lyssnat på våra synpunkter.

På plats vid invigningen var också ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur Bengt Sandell (S).

– Det här är ju en riktig Vaxholmspärla och det kändes chockartat när den utsattes för ett sprängdåd, säger han. Men alla var redan från början fast beslutna om att hembygdsgården skulle återställas. Det har aldrig varit tal om något annat.

– Vi är jätteglada över att det blivit så fint, säger Johanna Sandström som driver cafeet tillsammans med Eva Egnér. Vi har fått mer plats i köket och det känns ju jättebra. Det är roligt att vara igång igen.

Hembygdscafeet har redan haft ”smygöppet” några helger före den officiella invigningen och räknar nu med att ha öppet varje dag under sommarsäsongen.

– På mors dag till exempel, säger Johanna. Då var det fint väder och fullt av gäster. Precis när det var som mest hektiskt kom miljö- och hälsoskyddskontoret på inspektion. Men de hade ingenting att anmärka på, det kändes fantastiskt skönt.

För museets öppettider se Hembygdsföreningen i Vaxholm hemsida Länk till annan webbplats.