Artikeln publicerades 30 juli 2020

Hotande vattenbrist i norra Stockholm

Det går åt ovanligt mycket dricksvatten i norra Storstockholm just nu. Det varma vädret i kombination med att många stannar kvar på hemmaplan har gjort vattenförbrukningen ovanligt hög för säsongen. Nu behöver vi alla hjälpas åt att spara vatten.

Norrvatten som producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm går nu ut med en vädjan till privatpersoner och verksamheter om att spara på kranvattnet. Nu efter midsommar syns ett förändrat mönster för vattenförbrukning och nivåerna närmar sig de för värmeböljan 2018.

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser och är främst till för matlagning, dryck och hygien. Under varma och torra dagar används väldigt mycket dricksvatten för bevattning samt till att fylla pooler. Varma dagar kan vattenförbrukningen öka med över 30 %. Vi måste hjälpas åt att använda vattnet smart och spara så mycket som möjligt.

– När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen kraftigt och nu närmar vi oss 2018 års nivåer, säger Håkan Falk, tillförordnad VD på Norrvatten. Nu ser vädret ut att bli varmt och torrt de närmsta dagarna och vi vill därför uppmana både privatpersoner och verksamheter att undvika onödig vattenförbrukning.

Det finns gott om vatten i Mälaren, men vattenverket, Görvälnverket, kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt att minska onödig vattenförbrukning så säkerställer vi att det räcker till alla.

Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller privatpersoner och verksamheter i alla Norrvattens 14 medlemskommuner.

Tips för att spara på dricksvatten:

 • Vattna inte med vattenslang och vattenspridare. Vattna hellre med vattenkanna och vattna tidig morgon, kvälls- eller nattetid då vattnet inte dunstar. Låt gräsmattan vara. Den återhämtar sig efter långvarig torka.
 • Undvik vattenkrävande aktiviteter som att fylla pooler, högtrycksspolning och att tvätta bilen.
 • Duscha istället för att bada. Ta korta duschar istället för långa. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
 • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
 • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
 • Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.

Så mycket vatten

 • En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
 • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
 • Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
 • Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskintvätt.
 • Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten per dag.

Läs mer om hållbart vatten:

Vaxholms stad Hållbar livsstil – vatten Länk till annan webbplats.

Detta är Norrvatten

Norrvatten är ett kommunalförbund som producerar och distribuerar dricksvatten av hög kvalitet till 14 medlemskommuner med stark expansion i norra Storstockholm. Närmare 700 000 människor är beroende av Norrvattens dricksvatten.

Norrvatten är Sveriges fjärde största dricksvattenproducent. Vattenverket, Görvälnverket, ligger vid Mälaren i Järfälla kommun.

De 14 medlemskommunerna är: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.