Artikeln publicerades 10 februari 2022

Inför alla hjärtans dag: Välj att sluta med våld

På måndag den 14 februari är det alla hjärtans dag, en dag då många tänker lite extra på sina relationer. För många skulle den bästa presenten till sin partner vara ett telefonsamtal till någon annan – nämligen att söka långsiktig hjälp för att sluta med våldsbeteende i hemmet.

Försöker du ibland påverka din partner att göra något eller att låta bli att göra något som den vill göra? Gör du det genom att skrämma, hota, kränka eller rent av skada din partner? Det går att stoppa våld i nära relationer.

”Välj att sluta” är en nationell telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende, så att du inte riskerar att skada den du älskar. Det är gratis, du ringer anonymt och samtalet syns inte på telefonräkningen.

Telefonnumret är 020-555 666.

Via telefonlinjen får du motivation, stöd och vägledning. Du kan också få långsiktig psykologisk behandling.

Läs mer på webbplatsen Välj att sluta Länk till annan webbplats.

Stort samhällsproblem

Enligt beräkningar lägger svenska staten varje år cirka 13 miljarder kronor på att motarbeta mäns våld mot kvinnor, men trots detta är våldet ett fortsatt stort problem. För att åstadkomma en långsiktig förändring krävs att de som utövar våldet slutar. Initiativet Välj att sluta är en satsning från Länsstyrelsen i Stockholm, tillsammans med andra aktörer, för att få de som brukar våld att självmant söka hjälp för att förändra sitt beteende.

Är du utsatt för våld? Kvinnofridslinjen är öppen för dig dygnet runt, 020-50 50 50.

Mer information

Vill du få hjälp att stoppa ett våldsamt beteende? Ring anonymt till Välj att sluta, telefon 020-555 666.

Välj att sluta webbplats Länk till annan webbplats.