Artikeln publicerades 22 juli 2019

Info till dig som har egen brunn

I år finns, precis som föregående år, enligt Sveriges geologiska undersökning risk för vattenbrist för de som har egen brunn i Vaxholm och Täby.

Nivåerna i de små grundvattenmagasinen är under de normala för årstiden i våra delar av landet. Om det inte kommer tillräckligt med regn under den närmaste tiden finns risk för att nivåer hamnar mycket under de normala i brunnarna i sommar och höst.

Det är därför fortsatt viktigt att vara sparsam med vattenuttaget från enskilda vattentäkter. I skärgården är det särskilt viktigt eftersom det finns risk för saltvatteninträngning som kan göra vattnet otjänligt för överskådlig framtid.

Du kan spara vatten genom att:

  • låta bli att tvätta bilen
  • inte vattna i trädgården
  • fylla disk- och tvättmaskiner helt innan du startar dem
  • avstå från att fylla pooler och badkar
  • laga droppande kranar och rinnande toaletter
  • installera snålspolande toaletter och kranar

Du som har enskilt dricksvatten ansvarar själv för såväl kvalitet och kvantitet i din brunn. Vid akut dricksvattenbrist kan du kontakta din kommun som kan kartlägga eventuell vattenbrist i större skala. Vid vattenbrist i ett större område för enskilda brunnar kan kommunen se över möjligheterna att ordna med tappställen för dricksvatten.

Om din fastighet är ansluten till kommunalt vatten berörs du inte av dessa problem, även om det alltid är bra att vara sparsam med dricksvatten. Det kommunala vattnet produceras på Görvälnverket i Järfälla, som tar sitt råvatten från Mälaren.

Mer information

Läs mer om kommunalt vatten och avlopp i Vaxholm på Roslagsvattens webbbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs om aktuella grundvattennivåer hos Sveriges geologiska undersökning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Info om vatten och avlopp på Vaxholms stads webbplats