Artikeln publicerades 13 december 2023

Kajrenoveringen startar 15/12

Fredag 15 december startar den stora kajrenoveringen i Vaxholm. Det första steget är att ett område i Österhamnen kommer att stängas av och stängslas in med plank.

I slutet av oktober skrev Vaxholms stad avtal med Peab om utförandeentreprenad för grundläggning. Det innebär att kajrenoveringen nu kan börja.

Det första steget börjar fredag 15 december då arbetsområdet stängs av och stängslas in med ett träplank med metall i botten. Arbetet med avspärrningen pågår under helgen och beräknas vara klart i början av vecka 51.

1800-tals färger

Bild på en tre meter bred bit av den sortens plank som kommer att sättas upp på kajen.

På kajen finns en modell av planket och dess färger.

Planket kommer av hänsyn till Vaxholms kulturmiljö att målas i tre olika färger som är tänkta att spegla fägerna på stadens fasader; rosa, grönt och gult, ett område av varje färg. I planket kommer det också att finnas runda förnster med jämna mellanrum för att invånare och besökare ska kunna kika in och se vad som händer på arbetsområdet.

Arbetet som Peab ska göra omfattar hela kajlinjen i Österhamnen och Söderhamnen och inleds i januari. Peab kommer bland annat att sätta en kant av metallspont 1,8 meter utanför dagens kajkant. Breddningen fylls sedan ut och gör den nya kajen bredare än idag.

Strandgatan avstängd för trafik

Under tiden då planket sätts upp kommer trafiken att vara avstängd från hotellhörnet och längs Strandgatan i Österhamnen. När planket är på plats öppnas Strandgatan igen för enkelriktad trafik.

Mer information

  • Här hittar du mycket mer information om kajprojektet.
  • Vill du prenumerera på nyhetsbrev om kajrenoveringen via e-post? Anmäl dig till e-post: kajen@vaxholm.se, skriv "kajens nyhetsbrev" i ämnesraden.
  • Du kan också följa kajrenoveringen på instagram @vaxholms_kajer.
  • För frågor kontakta projektet via e-post: kajen@vaxholm.se.
Flygfoto över kajen med Öaterhamnen skuggad.

Arbetetsområdet, orange skuggat, i Österhamnen.