Artikeln publicerades 17 februari 2021

Kärleksbänken på kajen

En parkbänk på kajen i Vaxholm ledde genom en efterlysning fram till en riktigt härlig kärlekshistoria lagom till alla hjärtans dag. Paret Lasse och Maria Ros Hjelm träffades för första gången just på bänken. Lasse friade där och i somras gifte de sig – vid bänken. Nu finns planer på att skapa en allmän kärleksplats på kajen.

På kajen precis vid gästhamnen står en parkbänk med tre kärleksplaketter i mässing. Lasse och Maria står det på plaketterna som är dekorerade med hjärtan och daterade 7 augusti 2015, 2018 och 2020.

Del av grön träbänk med tre mässingsplaketter

När Vaxholms kajer till hösten ska renoveras kommer bänken troligen att tas bort och därför efterlyste Vaxholms stad paret i sociala medier. Efter bara några timmar blev det napp då personer trodde sig veta vilket par det handlade om och efter ett dygn hörde Lasse och Maria själva av sig.

Det visade sig att paret heter Hjelm i efternamn och de tre plaketterna minner om viktiga händelser.

– Vi hade träffats på nätet och skrivit med varandra ett tag, berättar Maria Ros Hjelm. När vi sedan skulle träffas för första gången ”irl” (in real life) så valde vi Vaxholm. Jag bodde på Värmdö och Lasse i Åkersberga så Vaxholm låg ungefär på halva vägen. Vi köpte glass och gick och satte oss på bänken för att lära känna varandra lite närmare.

Ett år efter den första träffen satt de på bänken igen och Lasse överraskade med att skruva dit den första minnesplaketten. Därefter har det blivit tradition för Lasse och Maria att besöka bänken just 7 augusti varje år.

2018 friade Lasse vid bänken och när han fick ja kunde han skruva fast minnesplakett nummer två med tilläggstexten ”Nu är det bara en skylt kvar”.

I höstas samlades de med sina respektive barn, några vänner guppandes i båtar på lagom avstånd och med föräldragenerationen närvarande digitalt och gifte sig – också det vid kärleksbänken på kajen. Den dagen skruvades också den sista plaketten på plats.

– Det var en av sommarens vackraste dagar och det var verkligen en underbar dag. Fast om vi hade vetat att den här platsen skulle bli så betydelsefull hade vi kanske inte valt just bänken precis utanför Systembolaget, säger Maria och skrattar.

Hon och Lasse blev väldigt förvånade och glada när kommunen hörde av sig och sökte dem.

– Skönt att ingen var arg för att vi idkat lite civil olydnad och skruvat upp skyltar på kommunens egendom, säger Maria.

Arkitekterna föreslår en kärleksplats

Skärmklipp från ett tv inslag i TV4+-programmet Efter fem.

Efter att inlägget på Vaxholms stads Facebooksida nått närmare 20 000 personer och både tidningar, radio och tv uppmärksammat kärleksbänken har historien också lämnats över till de landskapsarkitekter som arbetar med ett förslag för den framtida kajens miljö. I förslaget finns nu kärleksbänken med i en egen bilaga med åtgärdsförslag.

Arkitekterna föreslår att det sätts en minnesplakett på platsen där bänken står idag och att en ”ny plats, i ett mer omhändertaget läge med en bänk skapas där förhoppningsvis fler kan hitta kärleken i framtiden”. Förslaget presenteras i sin helhet under våren för beslut.