Artikeln publicerades 5 september 2022

Kärleksparet fick sin kärleksbänk

Minns ni kärleksbänken i Vaxholms gästhamn? En av parkbänkarna fick namnet efter att Lasse och Maria Ros Hjelm träffats där, friat och gift sig vid bänken. Nu när kajen ska renoveras får kärleksparet överta bänken och under kajrenoveringen byggs en ny kärleksplats.

På en av de gröna parkbänkarna vid gästhamnen i Vaxholm hade någon skruvat fast tre graverade mässingsplaketter. Efter en efterlysning fick kommunen kontakt med kärleksparet Lasse och Maria. De bodde från början i Åkersberga respektive Värmdö och när de skulle träffas för första gången 2015 så valde de att ses mitt emellan, i Vaxholm, för att äta glass.

Tre år senare, 2018, friade Lasse vid bänken och i augusti 2020, under pandemin, gifte sig paret vid bänken, med gäster ombord på en båt några meter ifrån och äldre släktingar som deltog digitalt.

Får bänken i gåva

När kajen nu ska renoveras tas parkbänkarna bort och nämnden för teknik, fritid och kultur har beslutat skänka kärleksbänken till Lasse och Maria som ett minne.

I slutet av augusti överlämnades bänken av nämndens ordförande Bengt Sandell (S) som tillsammans med Vaxholms stads entreprenör lyfte bänken över till Lasse och Marias släp.

Maria fotar med mobilen när en brevlåda lyfts med kran upp på ett släp.

Brevlådan lyftes över med kran.

Paret fick samtidigt den brevlåda som någon satt upp intill bänken med kärleksparets namn på. I lådan har det droppat in en handfull uppmuntrande meddelanden och vykort från vaxholmare som tyckt om den romantiska historien.

– Det är ju verkligen en fantastisk historia, säger Bengt Sandell. Vi tycker det är jättebra att bänken kommer till användning även i fortsättningen.

Lasse och Maria, som numera bor tillsammans på Rindö, kommer att ställa bänken hemma i trägården.

– Vi har sett ut en plats under en björk där den kommer att passa bra, säger Lasse.

Ny kärleksplats efter renoveringen

I kajens gestaltningsprogram för renoveringen finns planer på en ny ”kärleksplats” inspirerad av Lasse och Marias historia. Bland annat föreslås en minnesplakett på platsen där bänken stått. Arkitekterna föreslår också att: ”en ny plats, i ett mer omhändertaget läge med en bänk skapas, där förhoppningsvis fler kan hitta kärleken i framtiden”.

Maria tycker att det låter fantastiskt med en ny kärleksplats där kärlekspar kan träffas.

– Tänk om det skulle bli ett nytt bröllop på kajen. Som borgerlig vigselförättare skulle jag kunna ställa upp och viga dem. Då skulle cirkeln verkligen vara sluten, säger hon och skrattar.

fotnot: Övriga bänkar på kajen kommer också att återanvändas, till exempel i parker eller på gångvägar i kommunen.

Maria och Lasse får ta emot kärleksbänken av Bengt Sandell, ordförande i nämnden för teknik fritid och kultur.

Maria Ros Hjelm, Lasse Hjelm och Bengt Sandell.

Kajrenovering start i september

Den stora kajrenoveringen i Vaxholm inleds enligt planerna 27 september med etapp 1, Västerhamnen. Därefter följer ytterligare två etapper och renoveringen ska vara helt klar 2026.

På projektsidan finns information, bakgrundsmaterial, filmer och nyheter om kajprojektet: www.vaxholm.se/kajrenovering Länk till annan webbplats.

Du kan också följa renoveringen på instagram: @vaxholms_kajer

Mer information:

Mer information om kajrenoveringen: www.vaxholm.se/kajrenovering Länk till annan webbplats.

För frågor kontakta kajprojektet via e-post: kajen@vaxholm.se