Artikeln publicerades 10 november 2021

Kommunalråd för en dag

Efter en utmaning under en lektion vann 14-åriga Sofia Quas en dag som praktikant hos Vaxholms stads kommunalråd Malin Forsbrand. Måndag 8 november hängde hon med på livesändning, företagsbesök och en rad olika möten.

– Jag valde det för att jag tyckte att det verkade intressant och vi hann göra ganska mycket under dagen, säger Sofia.

Det hela började med att Sofias SO-lärare bjöd in Vaxholms KSO (kommunstyrelsens ordförande) Malin Forsbrand (C) till en lektion i Sofias åttondeklass. Malin deltog via Teams och berättade vad hon arbetar med som kommunalråd. Hon utmanade också eleverna till en tävling där vinnaren fick välja mellan chips, presentkort på choklad eller en dags studiebesök hos kommunalrådet.

Sofia vann och valde att hänga med Malin Forsbrand på jobbet. På morgonen måndag 8 november träffades de i Malin Forsbrands kontor i Vaxholms kommunhus.

Många möten

Första aktiviteten var ett möte med Kristina Eriksson på hållbarhetsenheten som berättade om kommunens pågående klimatkartläggning. Därefter hade Malin Forsbrand veckoavstämning med kommunchefen Marie Wiklund. Ett tredje möte handlade om kajerna. Robert Klingvall som är projektledare för kajprojektet och planarkitekten Anna Rhedin presenterade förslaget på hur kajen ska se ut efter renoveringen.

– Efter lunch var jag med på en livesändning på Vaxholms stads Facebook, säger Sofia. Den handlade också om kajprojektet och det var intressant att se hur det gick till.

På eftermiddagen hade Malin och Sofia till ytterligare ett möte, den här gången med Madeleine Larsson och Kristina Eriksson på hållbarhetsenheten. Kommunchefen Marie Wiklund var också med digitalt.

– Där pratade vi bland annat om polisens medborgarmöte på Kronängsskolan, säger Sofia. De frågade också mycket om mina åsikter och vad jag tror om vad som kan förbättras och om hur man kan påverka ungdomar.

Det allra roligaste under praktiken var enligt Sofia företagsbesöket på Vaxholms Bed & Breakfast i slutet av dagen.

– Det var väldigt intressant att höra hur de jobbar. De berättade också vad de tycker att kommunen borde göra för företagen. De hade lite kritik men också beröm, sånt som de tycker kommunen gjort bra.

Intresserad praktikant

– Det var väldigt roligt att ha Sofia som praktikant, säger Malin Forsbrand. Hon var intresserad och bidrog med flera bra idéer. Vi pratade bland annat om hur unga kan involveras i politik och i det som händer i Vaxholm, och om olika sätt att involvera unga, till exempel genom en app, det ska jag undersöka vidare.

Malin Forsbrand var själv i Sofias ålder när hon gick med i Centerpartiets ungdomsförbund. Så småningom började hon engagera sig i sin dåvarande hemkommun Ulricehamn.

Sofia har ännu ingen aning om vad hon vill jobba med i framtiden, kanske lärare, kanske advokat, kanske bagare. Men hon utesluter inte heller en karriär som politiker. Praktikdagen har snarare gjort henne mer intresserad.

– Jag hade kanske inte trott att det skulle vara så många ganska långa möten säger hon. Men det verkar trevligt att få träffa så många olika människor och kul att få vara med och påverka som politiker gör.

Sofia Quas och Malin Forsbrand

Sofia Quas på studiebesök hos Malin Forsbrand.