Artikeln publicerades 3 maj 2021

Kulturbidrag klara för 2021

Vaxholms kulturbidrag för 2021 är nu beslutade. Fyra bidrag på 10 000–31 000 kronor har delats ut till Stinalinas pysselklubb, Kulturum Vaxholm, Pirr form och innehåll och till Vaxholms stads äldreboende.

Här beskrivs vilka som fått kulturbidrag, vad de kommer att användas till och skälet till att det fått bidraget:

  • Stinalina pysselklubb (Lina Löfstrand), en aktivitet inom bild och form för barn och unga i alla åldrar. Bidraget söks för att utveckla projektet från kulturnatten 2020, med pysselaktiviteter som hämtades ut på biblioteket och utfördes hemma. Visionen är att kunna erbjuda kreativt skapande och lekfullt utforskande av olika material trots rådande pandemi. Skäl för beslutet: ”Lina har ett pågående samarbete med biblioteket i samband med kulturnatten och är en kreativ person med många nya fräscha idéer som gynnar kommunens unga invånare.”
  • Kulturum i Andreaskyrkan, på scenen arrangeras regelbundet konserter med artister i olika genrer samt utställningar av lokala konstnärers arbeten. Kulturum planerar även att genomföra utåtriktad verksamhet i Vaxholms närmiljö. Skäl för beslutet: ”Kulturum vill skapa ett brett kulturliv för alla åldrar där delaktighet, gemenskap och engagemang är viktiga ledord.”
  • Pirr form och innehåll (Petra Älgevik Wallgren) vill skapa projektet "Må bra Måla". Projektet vänder sig till målarnyfikna pensionärer, barn och ungdomar som vill måla utan prestation. Skäl för beslutet: ”Pirr form och innehåll söker kulturbidrag för första gången. Det är ett nytt och spännande projekt som riktar sig till alla åldrar, såväl barn som äldre.”
  • Vaxholms äldreboende planerar att ordna underhållning för de äldre. Detta är särskilt viktigt nu då många varit mycket isolerade länge och inte fått besök av sina anhöriga på grund av coronapandemin. Det som planeras är två konserter med musikunderhållning, tre julkonserter och två tillfällen ”clownmedicin”. Alla program ingår i kultur i vården. Skäl för beslutet: ”Söker för första gången i år. Pengarna kommer att användas för att berika tillvaron för personer på Vaxholms stads äldreboenden.”

Vem får kulturbidrag

Vaxholms stad delar varje år ut totalt 85 000 kronor för att främja kulturaktiviteter i Vaxholm. Bidraget prioriteras till kulturella verksamheter som riktas till barn och ungdomar (0–18 år) och till äldre med behov av att bryta social isolering. Vidare beaktas verksamheter som syftar till förnyelse av konstnärliga uttryck och/eller förnyelse av produktionsformer.