Artikeln publicerades 7 maj 2023

Lisa Thorsell är Årets företagare 2023

Företagarna i Vaxholm har valt Årets Företagare 2023. Hon heter Lisa Thorsell och driver Waxholms Optik. ”Med glasklar skärpa och långsiktig målsättning har Optiker Lisa kunden ständigt i fokus”, enligt juryns motivering.

Lisa Thorsell håller upp diplomet som visar att hon är årets företagare 2023

Foto: Peter Nerström

– Det känns verkligen jätteroligt, säger Lisa Thorsell. Det här är ju inte något man förväntar sig.

Lisa Thorsell och hennes pappa Lennart tog över Vaxholms optik 2014. Sedan 2020 driver Lisa verksamheten själv. Hon tyckte redan från början att det finns en god potential för att driva verksamhet i Vaxholm. Idag har butiken fyra anställda och har öppet året runt. För ett och ett halvt år sedan utökades lokalerna på Hamngatan.

– Vi har haft en stabil affärsidé att vi ska utgå ifrån vad kunderna vill ha och det har funkar bra, säger Lisa. Företaget har vuxit gradvis och vi har ganska precis dubblat omsättningen sedan starten.

Sedan förra året har Waxholms Optik fått en ny konkurrent i Synsam som också har öppnat en butik på Hamngatan. Men det bekymrar inte Lisa, snarare tvärt om.

– Jag tycker inte att konkurrens är något negativt, säger hon. Vi ser dem nog mer som kollegor och hittills har vi faktiskt haft mer att göra sedan de öppnade. Jag tror det kan vara så att flera optiker på en plats drar fler kunder totalt sett. Det gäller bara att vi är trygga i det vi själva gör och det vi är bra på.

Att Lisa nu blivit årets företagare kommer att firas tillsammans med de anställda.

– Det är jätteroligt med en sån här bekräftelse på att människor tycker om det vi gör, säger Lisa. Och det är många inblandade som kan känna sig stolta. Det här är inte något man gör ensam.