Artikeln publicerades 2 oktober 2019

Lyft för Vaxholms företagsklimat

I den senaste näringslivsrankingen från Svenskt Näringsliv tar Vaxholm ett rejält kliv uppåt till plats 171 bland landets kommuner.

Listan toppas för tolfte året i rad av Solna, och på sista plats hittar vi Pajala kommun.

Från att förra året hamnat på plats 181 bland Sveriges 290 kommuner har Vaxholm denna gång klättrat tio steg uppåt till plats 171.

Totalt har 70 Vaxholmsföretag svarat på enkäten som ligger till grund för rankingen och 29 procent anser att Vaxholm har ett bra företagsklimat.

–Det är jätteroligt att vi klättrat uppåt i Svenskt Näringslivs ranking, säger Vaxholms näringslivssamordnare Mikaela Lodén.

Hon ser fortfarande många områden som kan utvecklas och förbättras inom kommunens näringslivsarbete.

–För tillfället håller vi till exempel på att ta fram en ny näringslivsstrategi som kommer att visa var vårt fokus ska ligga, säger hon. Sedan gäller det att få med hela kommunen i det goda samarbetet med näringslivet.

Mikaela Lodéns mål för i år var att hamna på plats nummer 170 i rankingen.

–Vi nådde nästan dit och självklart vill vi fortsätta och klättra mycket högre upp, säger hon. Nästa år är min målbild att vi ska hamna på plats 165 eller bättre.

Kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (C) är också glad över nyheten att Vaxholm klättrat tio placeringar uppåt i rankingen.

–Det känns verkligen roligt! Företagen är väldigt viktiga för oss, både för lokal service och för lokala jobb, säger hon. Men det finns mer att göra. Vi politiker behöver bli ännu bättre på att fånga in företagens behov och förväntningar på oss.

Näringslivsrankingen

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2019 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från företagare. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC.

Läs mer om näringslivsrankingen 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.