Artikeln publicerades 21 mars 2018

Måltidsenheten sparar in fem varv runt jorden

Vaxholms stads måltidsenhets arbete för minskad klimatpåverkan från maten har gett resultat. Satsning på klimatsmart mat har under 2017 gett en miljövinst som motsvarar minskade växthusgaser i samma omfattning som utsläppen från en normalstor bensinbil som kört drygt fem varv runt jorden.

Earth Hour är ett tillfälle att uppmärksamma vikten av att vi tar hand om vår planet. Årets tema är One planet life – ett hållbart liv på vår enda planet, och fokus ligger på mat och klimatpåverkan.

Att äta mindre kött, särskilt rött, och att minska matsvinnet är två viktiga saker som alla kan medverka till.

Earth-Hour-anpassad mat på Resarö skola

Vaxholms skolor har tagit fasta på detta och fredagen 23 mars serveras Earth Hour-lunch i alla skolor och förskolor. Ett klimatsmart, vegetariskt alternativ finns på menyn i skolorna varje dag och en gång i veckan på förskolorna. Matavfallet vägs regelbundet för att följa upp om det minskar.

Annika Haglind och Linda Wilhelmsson.

Elever medverkar via skolans måltidsråd

Linda Wilhelmsson är hållbarhetssamordnare inom Vaxholms stads måltidsenhet. Hon är även 1:e kock på Resarö skola och berättar att varje klass har två representanter i skolans måltidsråd.

-Earth Hour-lunchen på Resarö skola blir, precis som på alla skolor och förskolor en soppsymfoni med olika vegetariska soppor. Skolan kommer också att släcka belysningen och undvika att använda el mellan klockan 9 och 10 på fredagen, berättar Linda Wilhelmson.

Miljösmarta fakta från Vaxholms stads måltidsenhet

Arbetet med minskad klimatpåverkan från maten ger resultat. Genom att måltidsenheten lyckats minska mängden inköpt nötkött har utsläppen under 2017 från skolmåltiderna minskat med 40 500 koldioxidekvivalenter - det vill säga koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären.

Med en omkrets runt jorden på 4000 mil så har Vaxholms stads måltidsenhet med detta resultat minskat växthusgaser motsvarande drygt fem varv runt jorden i en normalstor bil.

Här kan du få energispartips från Energi- och klimatrådgivningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.