Artikeln publicerades 14 november 2019

Många kom på arkivens dag

Den 9 november var det arkivens dag och över 90 personer kom till Vaxholms stadsarkiv som bjöd på en rad utställningar på temat "gömt och glömt".

–Det var kul att det kom så många intresserade, både Vaxholmsbor och mer långväga gäster, säger Vaxholms stadsarkivarie Johan Silverfred.

Stadsarkivet hade bland annat lyft fram den nära nog bortglömde vaxholmskonstnären Fritiof Carlsson och visade flera av hans vaxholmsmotiv i kolteckningar och blyertsporträtt från 1880-talet och framåt.

Släktforskarföreningen var också på plats i Stadsarkivet under dagen för att hjälpa till med källor och olika sätt att spåra gamla levnadsöden, människor och platser.

Urban Fredriksson presenterade sin gravforskning från kolerakyrkogården under vinjetten "Om gravar kunde tala" och vaxholmsprofilen Carl Uno Sjöblom berättade om krig och fångenskap.

En byggnad som revs redan 1917 var överklasspalatset Montebello som låg ute på Tenö. På stadsarkivet finns flera bevarade bilder som visar hur den överdådiga villan såg ut.

Vaxholms hembygdsförening presenterade en utställning om klassiska smeknamn i Vaxholm. Pytte, Pepparn och Presilje-Britta var till exempel vaxholmsbor som fick sina smeknamn under 1800- och 1900-talet. Berättelsen om smeknamnen och hur de kommer till är tänkt att fortsätta att byggas på undan för undan. Har du ett smeknamn på någon eller några ur din egen generation, gärna med en lite förklaring till namnet så är du välkommen att höra av dig till Vaxholms stadsarkivarie Johan Silverfred, johan.silverfred@vaxholm.se.

Arkivens dag i Vaxholm arrangeras i ett samarbete mellan Vaxholms stadsarkiv, hembygdsföreningen och Södra Roslagens släktforskarförening.

Missade du dagen?

För dig som inte hade möjlighet att besöka stadsarkivet på arkivens dag finns möjlighet att besöka utställningen en månad till (fram till 3/12) under stadsarkivets öppettider.

När: tisdagar 16.00–18.00 och onsdagar 12.30–15.30.

Var: Ullbergs väg 9D (vid nya kyrkogården), Vaxholm.