Artikeln publicerades 10 mars 2015

Nyföretagsamhet bland yngre toppar i Vaxholm

Vaxholm har tillsammans med Solna länets högsta andel nyföretagsamma yngre. Den yngre nyföretagsamheten har gått tillbaka något i landet som helhet under de senaste åren men är fortfarande hög i länet och högst är den i Vaxholm och Solna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

Pressmeddelande från Svenskt Näringsliv 2015-03-10

Vaxholm ligger i topp när det gäller andel nyföretagsamma yngre (personer mellan 16-34 år). På 1000 invånare är 31 nyföretagsamma yngre i Vaxholm.

Andelen nyföretagsamma människor mäts i genuint nyföretagssamma, personer som blivit företagsamma under året och inflyttare till kommunen som var företagsamma i en annan kommun föregående år.

I Stockholms län som i resten av landet ser vi en negativ utveckling av nyföretagsamheten bland unga som fortsätter och där andelen inte varit så låg på tio år. Dock har länet Sveriges absolut högsta andel nyföretagsamma yngre och Vaxholm toppar listan i länet.

-Det är mycket positivt för Vaxholm att man har en hög andel nyföretagsamma yngre. Det gynnar tillväxten av företagsamhet i allmänhet när människor i ett tidigt skede skaffar sig erfarenhet av att starta och/eller driva företag. Dock oroas vi av den nedåtgående trenden i länet som helhet och hoppas att insatserna ökar för att engagera fler unga att bli företagsamma, det är helt nödvändigt för jobb och tillväxt framöver, säger Annika Bröms, regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm.

När det gäller företagsamhet, alltså både nyblivna och redan etablerade företagsamma personer, ligger Vaxholm över snittet i länet med hela 22,3 procent jämfört 15 procent för länet. Företagsamheten i länet har vuxit oavbrutet de senaste tio åren och når i årets mätning ny toppnivå, bara Gotland har en mer företagsamma befolkning än Stockholms län.

Som företagsam räknas människor som har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Fakta om hur företagsamheten utvecklats på riks- och länsnivå finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information, välkommen att kontakta:

Annika Bröms, regionchef Svenskt Näringsliv Stockholm

tel: 08-553 430 97

e-post: annika.broms@svensktnaringsliv.se