Artikeln publicerades 25 april 2024

Nytt kök invigt på Söderfjärdsskolan

Efter att ha varit stängt för renovering i tio månader är Söderfjärdsskolans restaurangkök nu färdigt och invigt. Ny modern utrustning, bättre arbetsflöde och bättre arbetsmiljö gör att köket nu har kapacitet att laga upp till 3 000 portioner om dagen.

Ny ugn i storköket

Under invigningsfesten fick elevrepresentanter tillsammans med kommunpolitiker, byggledare och andra medarbetare gå på rundvandring i det nya köket.

Känslan ”ljust och fräscht” passar bra i det ljusa rena köket med ny modern rostfri storköksutrustning. De smarta Rationalugnarna, stora som höga frysboxar, kan ställas in på olika smarta program för att steka, baka, ångkoka eller grilla. De två nya så kallade variocookers kan användas både som stekbord och fritös eller fyllas med 150 liter vatten för att koka till exempel pasta.

– Det här känns helt underbart, säger Vaxholms stads måltidschef Pärnilla Lindahl. Måltidsenhetens personal har verkligen arbetat hårt och ställt upp för att få verksamheten att fungera under byggtiden. Det är hårt arbete och ett fantastiskt samarbete som gör att det nu har blivit så bra.

Förutom en helt ny maskinpark har lokalen också fått ett bättre arbetsflöde så att matlagningen blir mer effektiv. Ny ventilation gör att arbetsmiljön förbättrats rejält.

– Det har blivit mycket mer ljust och luftigt, säger Jacques Lambart som arbetar i köket och som varit med och föreslagit förbättringar. Vi har tagit bort några förråd och öppnat upp så att det nu är ljusare och mer praktiskt. Det känns kul att få jobba i det här köket.

Chokladmousse och popcorn

Ett kök kan ju inte firas utan något ätbart. Under invigningsfesten bjöd måltidspersonalen på chokladmousse och popcorn, vilket visade sig vara oväntat gott att kombinera för den som ville det.

Renoveringen innebär också att Söderfjärdsköket, som är Vaxholms stads största restaurangkök, nu har kapacitet att laga betydligt fler portioner mat.

– Nu kommer cirka 1 000 portioner att lagas här varje dag, säger Pärnilla Lindahl men vi har kapacitet att laga upp till 3 000 portioner om det skulle behövas.

Den stora kapaciteten är bra om verksamheten skulle utökas och är också en värdefull del i Vaxholms krisberedskap.

Mer mat lagas på plats

I flera av Vaxholms skolor och förskolor lagas all mat på plats utom huvudingrediensen som levereras från Söderfjärdsskolan. Är det till exempel spagetti med köttfärssås så fixas salladsbuffén och kokas pastan på skolan medan köttfärssåsen kommer med leverans. Är det fiskpanetter med potatis och sås så fixas sås och potatiskok på plats medan fisken levereras från Söderfjärdsskolan.

Under Söderfjärdsskolans renovering har Resarö skola och Blynäsvikens förskola börjat laga all mat på plats. Den ändringen har visat sig fungera bra och kommer göras även i fortsättningen.

Färre biltransporter

För att underlätta under den tid som matsalen har renoverats har den maten som skickas ut till förskolorna frysts in. På så sätt kan förskolorna få flera dagars mat vid en och samma leverans. Därmed försvinner tidspressen när nylagad varm mat ska köras ut till förskolorna.

Försöket med fryst mat till förskolorna permanentas nu och utökas också med Rindö skola. Förändringen har gjort att det nu bara behövs en bil för att leverera maten istället för två som tidigare vilket är bra både för ekonomin och miljön.

En grupp personer får en visning i det nya storköket.

Stefan Backström, förstekock och driftansvarig, visar runt i det nyrenoverade köket.