Artikeln publicerades 20 oktober 2021

Offentliga måltider firades med svenska äpplen

Torsdag 21 oktober firades offentliga måltidens dag. I Vaxholm firades dagen bland annat genom att alla skolkök bjöd på hemlagade bakverk med svenska äpplen.

Måltidens dag har instiftats Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Firandet sker genom att offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.

Alla Vaxholms skolkök bjöd under torsdagen på äppelbakverk gjorda av svenska äpplen. Eleverna fick också information om olika svenska äppelsorter.

I några fall bjöds det också på provsmakning av äpplen.

Fortsätter att minska klimatavtrycket

Arbetet för att minska klimatavtrycket fortsätter i måltidsverksamheten.

Genom att bara bröd i skolköken till soppluncher och mellanmål har inköpen av djupfryst bröd minskat med 1575 kilo under årets första åtta månader, jämfört med samma period förra året. En åtgärd som ger miljömässig och ekonomisk och som samtidigt höjer kvaliteten på brödet som serveras. Win-win-win.

Att minska matsvinnet är också ett ständigt pågående arbete i Vaxholms offentliga kök. Tallrikssvinnet i genomsnitt per dag för 2020 stannade på 12gram/tallrik i skolorna, vilket motsvarar cirka 1 köttbulle per dag och gäst.

Nominerade till klimatpris

3 november är det dags att avslöja vinnarna i White Guide Junior. Där är Vaxholm för andra året i rad är nominerade i kategorin Årets hållbara skolmatskommun.

Flera händer tar äppelmuffins ur en korg