Artikeln publicerades 3 november 2022

Polisen varnar för nätfiske, phishing

Polisen varnar för bedrägerier i form av e-post eller sms där du uppmanas att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Följ aldrig sådana instruktioner. Inga seriösa företag eller banker som skulle skicka ett sådant meddelande.

Vid nätfiske, eller phishing, är det vanligt att du uppmanas att klicka på en länk där exempelvis en extra bokstav lagts till i webbadressen. Den falska länken går till en sida som är identisk eller snarlik med den ursprungliga. Du tror att det är rätt och är därför inte observant som vid okända länkar.

Ett exempel är om du skulle uppmanas att kontakta polisen genom att klicka på länken www.polisens.se. Skillnaden finns där i form av ett s, men är knappt synbar.

Klicka inte på länkar eller ladda ned program som kommer via e-post, sms eller andra kanaler, särskilt inte om du inte känner till avsändaren. Är du osäker på om en fil kan innehålla virus bör du avstå från att ladda ner den.

Klickar du på en okänd länk kan bedragare komma över dina lösenord och använda din identitet på nätet. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att datorn går sönder.

Skulle du få ett sådant mejl, radera det på en gång och anmäl händelsen till polisen. Lämna inte ut några uppgifter om dig själv till de som skickat mejlet.