Artikeln publicerades 24 september 2019

Rindö/Skarpö räddningsvärn invigt

Söndag 22 september invigdes räddningsvärnet på Rindö/Skarpö med tal och högtidlig bandklippning.

Invigningen hölls på Östra Kasernvägen utanför räddningsvärnets nya lokaler som ligger i en del av det gamla bergrummet på Rindö (ett bergrum som tidigare tillhörde Försvarsmakten). Där har Räddningsvärnet nu fått lokaler med omklädningsrum och plats för värnets utryckningsfordon.

–Det här är viktigt för Rindö och Skarpö, att vi har ett räddningsvärn som snabbt kan vara på plats i väntan på ytterligare styrkor. Det ger trygghet och kan bespara lidande om olyckan är framme, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand (c).

Malin Forsbrand och Svante Borgh, förbundsdirektör på Storstockholms Brandförsvar, höll tal och klippte band under invigningen som samlat ett 30-tal åhörare.

Det frivilliga räddningsvärnet på Rindö består av 16 frivilliga Rindöbor som utbildats av brandförsvaret. Meningen är att fungera som ett komplement till brandförsvarets ordinarie styrka.

–Det är glädjande att så många ställer upp och vill göra en viktig insats för sin bygd och för andra boende på Rindö och Skarpö, säger Malin Forsbrand.

Så fungerar ett Räddningsvärn

Ett räddningsvärn är en räddningskår med frivillig personal, utan krav på sig att inställa sig på brandstation vid larm. Ersättning utgår vid larm. Värnet kan larmas ut via SMS eller personsökare.

Utbildning av de frivilliga sker i nio block och innefattar bland annat brandförlopp och släckningsteknik.