Artikeln publicerades 17 maj 2020

Så jobbar hemtjänstens coronateam

För att minska smittspridningen har Vaxholms stads hemtjänst startat ett särskilt coronateam. Teamet har egen bil och egen lokal och åker bara ut till de hemtjänstbrukare som har konstaterad eller misstänkt covid-19.

Sex personer arbetar i coronateamet, två och två i skift. Teamet arbetar från 07.30 till 22.00 veckans alla dagar.

Genom att alltid vara två kan personalen hjälpas åt att klä av skyddsutrustningen på rätt sätt. Skyddsutrustningen består av heltäckande visir eller skyddsglasögon, andningsskydd, kortärmad skjorta, väst, arbetsbyxor, långärmad skyddsrock, handskar och skoskydd.

Thomas Westberg i skyddskläder

Rengöring efter varje besök

Efter varje besök hos en brukare genomförs en rengöringsprocedur för att minska risken för smitta. När skyddsutrustningen tas av och byts följer personalen särskilda hygienregler och händer spritas mellan varje moment. Tjänstebil, visir och glasögon decinficeras också mellan varje besök.

– De som jobbar i teamet är verkligen riktiga hjältar, säger hemtjänstchefen Marie Sagrelius. De har valts ut efter livserfarenhet och utbildning men framför allt efter personliga egenskaper där bemötande, flexibilitet och samarbete är de viktigaste.

Hemtjänstens coronateam arbetar vid tjänstebil

Egen lokal på Kanonen

För att inte riskera att sprida smitta till övrig hemtjänstpersonal utgår Coronateamet från en egen lokal på träffpunkt Kanonen. Där är den ordinarie verksamheten just nu stängd.

I lokalerna har man skapat en arbetsmiljö som passar för arbete i smittade miljöer, avskilda från ordinarie hemtjänst. Här finns till exempel ett eget kök, dator och telefon, tvättstuga, duschar och vilrum. Coronateamet har också en egen tjänstebil som bara används av dem.

Hemtjänstens coronateam i skyddskläder

Håkan Johansson, Mona Plath och Thomas Westberg

Nattpatrullen tar larm på natten

På nätterna arbetar hemtjänstens nattpatrull som åker ut om en brukare larmar. Skulle en brukare med misstänkt coronasmitta behöva hjälp under natten så åker nattpatrullen dit. De har i sådana fall samma smittskyddsrutiner och skyddsutrustning som coronateamet.