Artikeln publicerades 26 januari 2023

Skärgården kartläggs i Google-projekt

Nu ska det bli lättare att upptäcka Stockholms vackraste skärgårdsvyer i Google Street View. Genom ett samarbete mellan Stockholm Archipelago, Skärgårdsstiftelsen och Google kan fler besökare lockas och skärgårdssäsongen förhoppningsvis förlängas.

Google har en stor betydelse för resemarknadens utveckling. En resa börjar ofta med efterforskningar online. I det nya samarbetsprojektet kartläggs Stockholm skärgårds mest spektakulära och exotiska platser och görs tillgängliga online, precis som vi är vana att kunna se vägar och städer.

Förhoppningen är att fler ska välja att besöka just Stockholms skärgård även utanför högsäsongen. Därmed kan projektet bidra med turistekonomiska vinster i form av ökade intäkter och fler jobb.

De södra delarna av Stockholms skärgård finns redan på Google Street Wiew och under 2023 kommer även öar i Vaxholms skärgård att fotograferas och bli tillgängliga i tjänsten.

Här kan du hitta några av bilderna:

Google street View, maps, photo Länk till annan webbplats.

Hösten är en fantastiskt årstid

– Vaxholms stad arbetar aktivt med att locka fler besökare till Vaxholm och Stockholms skärgård under hösten, både genom samarbeten i Stockholm Archipelago och i Destination Vaxholm, säger Mikaela Lodén, näringsliv- och turistansvarig i Vaxholms stad. Den tidiga hösten är en fantastisk årstid som vi vill att fler ska få chansen att upptäcka. Det är oftast fint väder, naturen bjuder på vackra färger och vattnet är fortfarande ganska varmt. Samtidigt är tempot lugnare och man behöver inte trängas.

Genom Googles höstbilder från skärgården kan många komma att få en ny och positiv bild av Stockholms skärgård.

– När vi försöker locka hit besökare under september och oktober pratar vi inte om säsongsförlängning utan om nya säsonger, säger Mikaela Lodén. Vi kan inte förlänga sommaren. Det handlar i stället om att få människor att upptäcka andra fantastiska säsonger i Stockholms skärgård.

Hon tror att det skulle det betyda mycket för Vaxholm och det lokala näringslivet om kommunen skulle få fler besökare under september och oktober.

– Som det ser ut nu har besöksnäringsföretagen det hektiskt under sommaren medan det är betydligt lugnare resten av året. Det skulle ge företagen en bättre balans om vi hade fler besökare under hösten. Företagen skulle också kunna anställa fler personer.

Stockholm Archipelago

Stockholm Archipelago är en samverkansplattform mellan Skärgårdsstiftelsen, Region Stockholm, kommunerna Nynäshamn, Haninge, Nacka, Värmdö, Vaxholm, Österåker och Norrtälje samt Stockholms stad. Stockholm Arcipelago marknadsför Stockholms skärgård mot internationella gäster och möjliggör fler affärer för besöksnäringsföretag.