Artikeln publicerades 3 november 2020

Skarpt läge: Följ restriktionerna alla dagar - hela dagen

Det råder skärpta restriktioner i Stockholms län och flera andra delar av landet för att stoppa coronasmittan. Vi är inne i ett skarpt läge där det är avgörande att inte bära smitta vidare, för att undvika en återgång till det bekymmersamma läge vi tillsammans tidigare tagit oss ur i Sverige. Vi vill påminna alla Vaxholmare om hur viktigt det är att vi alla tar ansvar och gör det vi kan för att hjälpa till. Har du förkylningssymtom, stanna hemma! Alla dagar. Hela dagen.

Vaxholms stad har vidtagit en rad åtgärder för att minska sociala kontakter och därmed risken för att smittan sprids. Öppna förskolan, fritidsgården och träffpunkt Kanonen har stängts, möten hålls digitalt och medarbetare arbetar på distans i möjligaste mån.

Vi vädjar nu till alla Vaxholmare att göra det ni kan för att följa de skärpta restriktionerna från Folkhälsomyndigheten.

Försök att undvika möten eller besök i kommunhuset eller på biblioteket, och avstå från besök i våra kommunala verksamheter om det inte är alldeles nödvändigt. 

Ta gärna kontakt med oss via telefon istället:

Vaxholms stad: 08–541 708 00

Vaxholms stadsbibliotek: 08–541 709 45

Här är de restriktioner som gäller i Stockholms län just nu:

  • Avstå från fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
  • Avstå från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter som exempelvis butiker, köpcentrum, idrottsanläggningar och arbetsplatser:

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
  • Från och med den 3 november gäller också ändrade föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Storleken på ett sällskap som får sitta vid ett bord begränsas till åtta personer. Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

Dessa lokala allmänna råd gäller i första hand fram till 19 november för att bromsa det lokala utbrottet.

Du som har sjukdomssymtom, även lindriga sådana, uppmanas att stanna hemma.