Artikeln publicerades 12 juli 2022

Skrotbåt bärgad vid Vaxön

I början av juli bärgades en gammal övergiven skrotbåt i vattnet nedanför Återvinningscentralen på Eriksövägen. Båtägaren är okänd och kommunen har med tillstånd från polisen beställt bärgning och destruktion.

Gamla båtar som lämnas i naturen kan läcka plast och andra farliga ämnen som skadar djur och växter i våra känsliga havs- och vattenmiljöer.

Men att skicka en uttjänt båt till återvinning kostar pengar och därför väljer vissa ägare hellre att lämna båten i naturen. Övergivna skrotbåtar är ett miljöproblem där de ligger i strandkanter och på bottnar och vittrar sönder och läcker ut miljöfarliga ämnen i naturen. Det är inte tillåtet att skrota en båt utan ägarens tillstånd. Det räknas som egenmäktigt förfarande.

Den aktuella båten vid Vaxön hade legat på botten en tid. Eftersom båten inte var anmäld stulen fick kommunen till slut klartecken för att få bärga den.

Med hjälp av Vaxholms stads entreprenör är båten nu skickad till destruktion på Hagby återvinningscentral i Täby där den kommer att återvinnas. Under försommaren har Vaxholms stad också bärgat två roddbåtar.

Om du hittar en skrotbåt

Hittar du en skrotbåt på din mark är det bäst att först försöka hitta och kontakta ägaren. Vet du inte vem ägaren är kan du kontakta polisen. Är båten anmäld stulen hämtar polisen den ofta direkt, annars avvaktar man för att se om någon ägare hör av sig.

Om du hittar en skrotbåt på allmän plats eller i naturen kan du kontakta kommunen som då försöker hitta ägaren.

Om du vill skrota din båt

Vill du skrota din båt kan du vända dig till Båtretur som är ett nationellt nätverk utan vinstintresse för insamling och återvinning av fritidsbåtar. De hjälper till att hitta transportör var du än bor i landet. Anmäl här till båtretur.se om du vill skrota din båt Länk till annan webbplats..

Skrotbåt lyfts i spännband av en traktor.