Artikeln publicerades 25 september 2018

Slutligt valresultat för kommunfullmäktige

Det slutliga valresultatet för kommunfullmäktige i Vaxholms stad är fastställt. Rekordstort valdeltagande kan noteras både i valet till kommunfullmäktige och i riksdagsvalet.

Valdeltagandet har ökat i de flesta av Sveriges kommuner jämfört med valet 2014. I
Vaxholm röstade 92,74 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet och 90,74 procent
i valet till kommunfullmäktige. Det placerar Vaxholm på första plats i länet och i toppen i landet när det gäller hur stor andel av kommuninvånarna som röstade i riksdagsvalet.

Valresultat i kommunfullmäktige

Det slutliga valresultatet för kommunfullmäktige i Vaxholms stad är nu fastställt. Jämfört med valet 2014 har det skett en del förändringar när det gäller mandatfördelningen bland partierna. De partier som ökat sina mandat är; Waxholmspartiet som går från fem mandat till åtta mandat, Centerpartiet som går från tre mandat till fyra, Vänsterpartiet som går från ett mandat till två samt Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som tar plats i kommunfullmäktige med två mandat respektive ett mandat. De partier som tappar mandat är; Moderaterna som går från tio mandat till sju mandat, Socialdemokraterna som går från sex mandat till fyra, Miljöpartiet som går från tre mandat till ett och Liberalerna som går från tre mandat till två.

Vad händer nu?

Kommunfullmäktige i Vaxholms stad har 31 ledamöter, vilket innebär att ett enskilt parti
kan få egen majoritet om det har 16 mandat eller fler. I Vaxholm har inget enskilt parti fått egen majoritet och nu pågår samtal mellan de politiska partierna för att forma det politiska styret under kommande mandatperiod.

Den nya mandatperioden börjar 15 oktober och den nyvalda kommunfullmäktige sammanträder första gången måndagen 22 oktober, då ny ordförande och presidium väljs. Nuvarande nämnder och kommunstyrelse är valda fram till årsskiftet. Dock finns det en möjlighet för kommunfullmäktige, om den så väljer, att vid sitt första sammanträde välja en ny kommunstyrelse, för att på så sätt få ett snabbare genomslag av valresultatet i kommunstyrelsen.

Mer information

Klicka här för att ta del av mer statistik som rör valresultatet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor om valet till kommunfullmäktige, kontakta Vaxholms stads kansli:

E-post: kansliet@vaxholm.se

Telefon: 08-541 708 00