Artikeln publicerades 7 september 2022
Solceller på Resarö skola
En solcellsanläggning har installerats på taket på Resarö skola som ett led i Vaxholms stads energieffektivisering. Enligt installationsföretaget kommer anläggningen att ge cirka 55 000 kilowattimmar solenergi per år.
Fredag 2 september, i strålande solsken, invigdes Vaxholms stads första större solcellsanläggning.
– Det har inte varit helt lätt eftersom det är första gången vi gör det här och vi har lärt oss en hel del under vägen, säger projektledaren Josefin Sjöstedt Berggren, Vaxholms stads fastighetsenhet.
Det gällde till en början att hitta ett tak som kunde vara lämpligt för just solenergi. Valet föll på Resarö skola, med ett stort nyrenoverat tak som till stora delar ligger i soligt söderläge.
– I våras med det osäkra samhällsläget var det först svårt att hitta företag som kunde ta på sig att utföra jobbet, säger Josefin. När solcellerna sedan skulle installeras ville vi ju inte ha några borrhål i det nyrenoverade taket. Vi fick också göra ändringar kring placeringen på taket, för att passa med brandväggar och brandsäkerheten i huset.
Överskott säljs till elnätet
Nu är problemen lösta och stora delar av taket täcks nu av solpaneler som ger skolan energi. Anläggningen ger bara energi när solen skiner och solenergin går inte att lagra. Skulle det blir överskott i anläggningen så säljs den tillbaka till elnätet. Det ger pengar som kan användas till andra energislag, till exempel under vintern.
– Det är jättekul att vi nu är i gång, säger Bengt Sandell (S) ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur. Framöver hoppas vi kunna sätta solceller på alla lämpliga tak på kommunens byggnader.
– Fossilfritt handlar ju om barnen och deras framtid, därför passar det extra bra att det första försöket är på en skola, säger vice ordförande i nämnden, Fredrik Östman, (C).
På en display i skolans matsal kommer eleverna att kunna följa hur mycket solenergi som anläggningen ger, hur mycket koldioxid och träd som sparas jämfört med om elektriciteten hade kommit från andra energislag.
– Förnybar energi som sol och vind är framtiden, säger Bengt Sandell. Det påverkar ju inte heller miljön negativt.
Nära 10 procent energi från solen
Enligt installationsföretaget kommer anläggningen att ge cirka 55 000 kWh solenergi per år. Årsförbrukningen av energi på Resarö skola var under 2021 drygt 576 000 kWh.
Det innebär att Resarö skola kan få cirka 9,5 procent av sin energi från solen i fortsättningen. Siffrorna ändras förstås beroende på hur mycket solen skiner och om skolan kan minska sin årliga energiförbrukning.
Kontaktinformation
För frågor kontakta fastighetsenheten, e-post fastighet@vaxholm.se