Artikeln publicerades 17 augusti 2020

Solig premiärdag för pendelbåten

I strålande sol inleddes under måndag 17 augusti region Stockholms tvååriga försök med utbyggd båtpendel mellan Vaxholm och Stockholm.

Vaxholmsbåt vid kaj

Den planerade invigningsfesten på kajen i Vaxholm hade visserligen fått ställas in för att inte skapa trängsel, men regionrådet Gustav Hemming (C) och Vaxholms kommunalråd Malin Forsbrand (C) fanns ändå på plats på kajen för att fira att båtpendellinjen mellan Vaxholm och Stockholm nu är igång. Bland de väntande resenärerna på kajen fanns också bland andra Blidösundsbolagets vd Peter Fyrby, Anders Garstål (S) vice ordförande i Vaxholms kommunstyrelse, representanter för Vaxholmsbolaget och Trafikförvaltningen och ett pressuppbåd.

–Det här är en stor satsning för skärgården och för Vaxholm och det är jätteroligt att den nu är igång, säger Malin Forsbrand.

Diskussioner om biljetter

När pendelbåten Vånö anlöpte Vaxholms kaj 07.55 hade hon med sig en handfull öbor från Ramsö som passade på att framföra sina åsikter till regionrädet Gustav Hemming.

Diskussionen handlade om att vissa turer där så kallade ö-kort tidigare gällt nu istället kräver SL-biljett vilket fördyrar för den som brukar åka med Waxholmsbolagets ö-kort.

Digitala möten ombord

Trots rådande rekommendationer om att inte samlas i stora grupper och lokaltrafikens avrådan från att åka, var det ändå några resenärer som klev på för att åka mot Stockholm. De kunde 55 minuter senare kliva av inne i centrala Stockholm.

Flera resenärar utnyttjade möjligheten att ta med cykeln ombord och några startade genast sina datorer och deltog i digitala jobbmöten medan Vaxö puttrade in mot Stockholm via Lidingö. Dagen till ära bjöds det på gratis kaffe ombord.

Särskilt bra under pandemin

En av resenärerna var Mats Nordwall från Ingmarsö som arbetar i Stockholm en eller två dagar i veckan. Han tycker också att ö-kortet borde gälla på båtarna men han välkomnar ändå försöket med fler avgångar att välja mellan både till och från Stockholm.

–Det är ju särskilt bra att kunna välja båten nu under pandemin när man vill undvika bussarna, säger han.

En kvinna med sommarstuga på Tynningö (som inte ville säga sitt namn) var glatt överraskad över att hon kunde ta båten från Höganäs brygga med SL-kort och vara i Stockholm på måndre än en timme.

–Framme i Stockholm har jag bara en kvarts promenad från båten hem till min lägenhet. Jag visste inte ens om det här försöket men det är verkligen jättefint!

Linje 83X

Den nya pendelbåten har fått namnet pendelbåtslinje 83X. Den körs med Vaxholmsbolagets båtar men ingår i SL:s utbud.

Under vardagar kommer det att finnas tre avgångar från Vaxholm under morgonrusningen, två vid lunch och två avgångar under eftermiddagen. Från Strömkajen blir det en avgång på morgonen, två vid lunch och fyra under eftermiddagen.

Den ordinarie Vaxholmspendeln, linje 83, kör samma sträcka men stannar vid fler hållplatser och tar därmed längre tid. Linje 83 kör två avgångar från Vaxholm under morgonrusningen och två avgångar från Strömkajen under eftermiddagen.

Wifi och café

Fartygen på 83X har kapacitet att ta emot 340 resenärer och har 180–200 sittplatser ombord. Under coronapandemin tar man bara ombord max hälften av kapaciteten för att undvika trängsel.

Det finns wifi och café ombord, men ingen alkoholförsäljning. Cykel går att ta med i mån av plats. På 83X gäller SL-biljetter. Waxholmsbolagets biljetter eller ö-kort gäller inte.

Tvåårigt försök

Försöket pågår till att börja med under två år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. Om det faller väl ut, kan försöket komma att permanentas.

Tidtabellen för pendelbåten hittar du på sl.se Länk till annan webbplats. eller på Waxholmsbolaget.se Länk till annan webbplats.

Här är hållplatserna för pendelbåtarna:

Linje 83X (55 minuter): Rindö Grenadjärbryggan – Ramsö – Norra Tynningö – Rindö Västra – Vaxholm – Fredriksberg – Gåshaga brygga – Hasseludden – Nacka strand – Slussen – Strömkajen.

Linje 83 (1 timme och 15 minuter): Vaxholm – Fredriksberg - Stora Ekholmen – Höganäs – Vasholmen – Karlsudd – Edlunda – Granholmen – Riset – Gåshaga brygga – Hasseludden – Klippudden – Telegrafberget– Nacka strand – Kvarnholmen - Slussen – Strömkajen

Invigning av pendelbåt vid Vaxholms kaj

Glada miner när den nya båtpendeln invigdes.