Artikeln publicerades 13 augusti 2020

Start för nya pendelbåten

Måndag 17 augusti startar den nya pendlingslinjen med båt mellan Vaxholm och Stockholm. Försökslinjen heter 83X och ska ta resenärer från Vaxholm till Strömkajen på 55 minuter.

Skylt på kajen i Vaxholm om resa till Stockholm

17 augusti, lagom till SL:s övergång till hösttidtabell, startar försöket med pendelbåt mellan Vaxholm och Stockholm. Meningen är att avlasta buss- och biltrafik och skapa ett alternativt sätt att arbetspendla för Vaxholmsborna.

–Det är verkligen roligt att vi får till den här pendelbåtslinjen, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Forsbrand. Möjligheten att åka vattenvägen passar ju verkligen oss i Vaxholm – skärgårdens huvudstad. Det här är en framgång för oss som kommun och gör det enklare att pendla både till och från Vaxholm.

Linje 83X

Den nya pendelbåten har fått namnet pendelbåtslinje 83X. Den körs med Vaxholmsbolagets båtar men ingår i SL:s utbud.

Under vardagar kommer det att finnas tre avgångar från Vaxholm under morgonrusningen, två vid lunch och två avgångar under eftermiddagen. Från Strömkajen blir det en avgång på morgonen, två vid lunch och fyra under eftermiddagen.

Den ordinarie Vaxholmspendeln, linje 83, kör samma sträcka men stannar vid fler hållplatser och tar därmed längre tid. Linje 83 kör två avgångar från Vaxholm under morgonrusningen och två avgångar från Strömkajen under eftermiddagen.

Wifi och kaffe

Fartygen på 83X har kapacitet att ta emot 340 resenärer och har 180–200 sittplatser ombord. Under coronapandemin och rådande rekommendationer om att undvika trängsel tar man bara ombord max hälften av kapaciteten för att undvika trängsel.

Det kommer att finnas wifi och café ombord, men ingen alkoholförsäljning. Cykel går att ta med i mån av plats. På 83X gäller SL-biljetter. Waxholmsbolagets biljetter eller ö-kort gäller inte.

Tvåårigt försök

Försöket pågår till att börja med under två år med möjlighet till förlängning ytterligare ett år. Om det faller väl ut, kan försöket komma att permanentas.

–Nu hoppas vi att pendelbåten utnyttjas flitigt så att den blir kvar, säger Malin Forsbrand. I vår expansiva region är det otroligt viktigt att hitta nya pendellösningar för att minska trängseln på vägarna. Att färdas på vattnet är enkelt och effektivt och jag tror att det kan öka livskvaliteten.

Tidtabellen för pendelbåten hittar du på sl.se Länk till annan webbplats. eller på Waxholmsbolaget.se Länk till annan webbplats.

Här är hållplatserna för pendelbåtarna:

Linje 83X (55 minuter): Rindö Grenadjärbryggan – Ramsö – Norra Tynningö – Rindö Västra – Vaxholm – Fredriksberg – Gåshaga brygga – Hasseludden – Nacka strand – Slussen – Strömkajen.

Linje 83 (1 timme och 15 minuter): Vaxholm – Fredriksberg - Stora Ekholmen – Höganäs – Vasholmen – Karlsudd – Edlunda – Granholmen – Riset – Gåshaga brygga – Hasseludden – Klippudden – Telegrafberget– Nacka strand – Kvarnholmen - Slussen – Strömkajen