Artikeln publicerades 20 januari 2017

Tobaksförsäljare kollar legitimation i Vaxholm

Kontrollköp av tobak i Vaxholm visar att endast en av nio butiker sålde till unga testköpare utan legitimation.

Den 15 december 2016 genomförde Vaxholms stad kontrollköp av tobak på samtliga försäljningsställen i Vaxholm. Det är andra året i rad som kontrollköpen genomförs och förra året visade på samma goda resultat, där endast ett ställe sålde tobak till unga testköpare utan att kolla legitimation.

Kontrollköpen är en del i det drogförebyggande arbete som ska minska tobaksanvändning bland barn och unga i Vaxholm. Syftet är att få en dialog mellan kommunen och näringsidkaren om vikten av att inte sälja tobaksvaror till ungdomar och hur regelverket kring 18-årsgräns på tobaksvaror är utformad.

–Vi gläds åt det fortsatt positiva resultatet. Vi vill att Vaxholm skall vara en trygg kommun och en del i det arbetet är förebyggande insatser, som bland annat bidrar till goda uppväxtvillkor för barn och unga, säger Madeleine Larsson, strateg för social hållbarhet i Vaxholms stad.

Om kontrollköp

Kontrollköp är en metod som kommunen kan använda för att kontrollera att butiker som säljer tobaksvaror försäkrar sig om att den som köper tobaksvaran är 18 år genom att visa legitimation. Kontrollköpen har planerats och genomförts i samverkan med Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor, som är den gemensamma miljö- och hälsoskyddsmyndigheten för Vaxholm och Täby.

Kontrollköpen är en del i den strategi kring det drogförebyggande arbetet som är taget av kommunfullmäktige.