Artikeln publicerades 20 september 2022

Trädbeskärning på Hamngatan

Onsdag och torsdag, 21–22 september, kommer träden längs Hamngatan att beskäras. Under arbetet stängs ett antal parkeringsplatser av på Hamngatan.

Under vecka 38 kommer träden längs Hamngatan att beskäras av en arborist.

Träden kommer att ”kronreduceras” vilket betyder att trädkronan kommer att förminskas. Anledningen är att träden blivit för stora för att uppfylla de regler som krävs i en gatumiljö med biltrafik, vilket är 4,60 m fritt över vägen i höjd.

För att träden ska få en naturlig form så klipps hela kronan istället för bara de grenar som vätter ut mot körbanan.

Under arbetet införs ett tillfälligt parkeringsförbud på Hamngatan, på högra sidan från korsningen Skolgatan och ner till rondellen på Söderhamnsplan.

Eken i rondellen på Söderhamnsplan kommer också att beskäras. Ett skäl till det är att tung trafik under den kommande kajrenoveringen ska kunna passera fritt utan att skada träden.

Arbetena kan skapa vissa framkomlighetsproblem. Rondellen kommer dock inte att stängas av för trafik.

Julbelysningen tas bort

I samband med beskärningen tas julbelysningen i eken bort.

Belysningen som är snurrad runt trädets grenar riskerar att strypa grenarnas tillväxt. Problemet har redan uppstått på några av grenarna. För att trädet ska må bra och överleva så kommer Vaxholms stad inte att fortsätta med denna typ av belysning.

De höjda elkostnaderna är ytterligare en anledning till att belysningen tas bort. Vaxholms stad undersöker nu andra lösningar för att belysa eken. I dagsläget finns tyvärr ingen information om när en ny belysning kan installeras.

Kontaktinformation

För frågor kontakta tekniska enheten, e-post: tekniska@vaxholm.se.