Artikeln publicerades 8 november 2020

Utomhus på arkivens dag 14/11

Med anledning av pandemin och de skärpta restriktionerna kommer Vaxholms stadsarkiv att vara stängt under arkivens dag som firas 14 november. Arkivet kommer istället att ställa ut bilder i bibliotekets skyltfönster på Hamngatan.

Årets tema för arkivens dag är Svart och vitt, vilket dels kan betyda svart-vita bilder men också betyda svart på vitt som i konkreta ”bevis” i form av historiska bilder, formulär eller tidningstexter.

I arkiven finns berättelser från de som var där, som såg vad som hände, som deltog i skeenden eller fattade besluten. Arkiven är en länk mellan dåtid, nutid och framtid. Vill man veta vad som verkligen hände och hur samtiden upplevde händelsen är det till arkiven man ska gå. Arkiven hjälper oss att få med så många nyanser som möjligt på historiska, eller nutida, skeenden.

Fotografier berättar också om sin samtid. Det finns en fantastisk bildskatt från 1860-talet och framåt med bilder på både våra omgivningar och de som befolkade dem.

Rivningsvåg och förnyelse under 1960-talet

På Vaxholms stadsarkiv har man i samband med Arikens dag valt att presentera delar av den rivningsvåg som drog genom Sverige och Vaxholm under 1960-talet. På grund av de skärpta restriktionerna håller arkivet stängt och utställningen visas istället i bibliotekets skyltfönster på Hamngatan.

Det kommer bland annat att handla om Handelsträdgården i Norrhamnen som revs 1966 och om villa Askudden, där idag Hamnkontoret håller till. Ett hus som höll på att förfalla men som räddades av en kulturförening.

Ett urval av fotografen Stig Karlssons bilder från 1961 visar hur Hamngatan såg ut då, att jämför med bilder på hur stadsmiljön ser ut idag.

En del av utställningen kommer också att handla om Vaxholms kajer från 1929-talet och framåt.

Du kommer också att få gissa på några olika äldre bilder från Vaxholm men möjlighet att vinna böcker. Känner du igen platserna?

Utställningen visas från och med lördag 14 november och några dagar framöver.

Rivning av Vaxholms missionskyrka

Rivning av missionskyrkan. Foto: Vaxholms stadsarkiv