Artikeln publicerades 14 oktober 2019

Välbesökt kulturnatt

Konst, musik, teater, film, gycklare, skolmat och en sprakande eldshow. Vaxholms kulturnatt 2019 bjöd på kultur i alla möjliga former. Många Vaxholmsbor slöt upp för att ta del av det stora kulturutbudet på hemmaplan.

Kulturnatten började redan på fredagseftermiddagen med konstnärsmingel i rådhuset. En av årets två kulturstipendiater, Joel Bill Billekvist, hade till exempel hängt ett av sina stora verk (cirka 2x3 meter) mitt i rådhusets sessionssal. I rummet intill surrade det av ”ritrobotar” som barn fick lära sig att bygga av pennor, små elmotorer, kartong, tejp och färgglatt pynt.

I Vaxholms stadsbibliotek samlades förskolebarn till pysselworkshop, samtidigt som en grupp något äldre medborgare pratade släktforskning. I Storstugan spelade dramaelever från klass 8 Sofokles klassiska tragedi Antigone och på Hembygdsgården kåserade Carl-Uno Sjöblom.

Fullt fart i Kronängsskolan

Många av Kulturnattens evenemang hölls i Kronängsskolan där Vaxholms kulturskola också har sina lokaler. Här fick skolbarn till exempel prova på instrument, testa att gå på lina i cirkusskolan eller göra egen animationsfilm med lerfigurer.

Kronängsskolans matsal höll öppet under kvällen så att kulturnattens besökare kunde testa skolans uppmärksammade bufféservering till självkostnadspris.

Kulturskolans kör, solister och stråkensemble höll en finstämd konsert i aulan som avslutades med att Vaxholms kommunalråd Malin Forsbrand delade ut årets kulturstipendier till konstnären Joel Bill Billekvist och musikern Elias Mahfoud. Efter prisutdelningen bjöd Elias Mahfoud på en liten spelning tillsammans med sitt band, innan scenen togs över av tidigare Vaxholmsbon och världsmusikanten Ale Möller med trio.

En av kvällens höjdpunkter var när mörkret lagt sig och gycklargruppen Trix lyste upp kvällen utanför Kronängsskolan med sin sprakande eldshow.