Artikeln publicerades 22 mars 2024

Världsvattendagen – bli en hållbar vattenanvändare

Fredag 22 mars är utsedd till FNs Världsvattendag. Meningen är att lyfta frågan om dricksvattnets värde och hur vi använder det. Temat för i år är vatten för fred.

Syftet med årets globala kampanj är att främja vatten som ett verktyg för fred. Målet är att öka medvetenheten om hur världen kan enas kring hållbar hantering av vatten som ett sätt att förebygga tvister och samarbeta kring gemensamma utmaningar.

I Sverige förbrukar varje person i genomsnitt 140 liter dricksvatten varje dygn. Bara 10 liter används till mat och dryck. Det kommunala dricksvattnet i Vaxholms stad produceras på Görvälnverket av Norrvatten. Genom att ändra hur vi förbrukar vatten kan vi alla göra skillnad för konfliktdrabbade delar av världen.

Tips för smart vattenanvändning:

  • Drick kranvatten istället för paketerat vatten. Att producera och leverera en liter flaskvatten kräver minst 300 gånger mer energi och det är ungefär 250 gånger dyrare än att tappa upp en liter vatten från kranen. Tips: Ställ en tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar. Ett fyllt badkar rymmer ungefär 150 liter. En dusch på tre minuter drar bara 36 liter.
  • Kom ihåg att stänga kranen när du borstar tänderna och diskar. Det rinner ungefär sex liter vatten per minut ur kranen när den är påslagen. Om en familj på fyra personer stänger av kranen när de borstar tänderna kan de spara 100 liter vatten på en dag.
  • Undvik att vattna med dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.
  • Företag och organisationer kan ”kranmärka” verksamheten. Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten. Det betyder att arbetsplatser, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Genom kranmärkningen tar verksamheter ställning för en bättre miljö och inspirerar andra att också välja kranvatten. Läs mer på kranmarkt.se Länk till annan webbplats..

Mer information

Läs mer om världsvattendagen här Världsvattendagen Länk till annan webbplats..