Artikeln publicerades 20 oktober 2021

Varning för bedrägerier mot äldre

Bedrägerier via falska telefonsamtal har ökat kraftigt i norrort den senaste tiden och många luras att lämna ut kortuppgifter eller logga in på sin bank. Polisen varnar och ger tips för hur du undviker att drabbas.

De senaste veckorna har bedrägerier mot äldre ökat markant i hela det lokalpolisområde som Vaxholm tillhör (förutom Vaxholm ingår Dandetyd, Täby, Vallentuna och Åkersberga).

Bedrägerierna kan handla om personer som tar kontakt via telefon och utger sig för att ringa från banken eller från ett inkassobolag. Därefter försöker uppringaren få den äldre att lämna ut bank-id och kontouppgifter med mera. Syftet är förstås att lura till sig pengar.

Informationsbrev till äldre

För att hjälpa polisen att nå ut med information och goda råd så skickar Vaxholms stads socialförvaltning i dagarna ut ett informationsbrev med post till alla i Vaxholms stad som fyllt 75 år.

I brevet finns följande råd från polisen, sprid dem gärna:

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.