Artikeln publicerades 3 september 2020

Varning för falska poliser

Den senaste tiden har flera äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Det kan ske via telefon eller hembesök.

Polisen beskriver att bedrägerierna kan gå till på olika sätt. Till exempel att någon ringer upp och säger sig arbeta för Polismyndigheten, och behöver tillgång till bankkort, pin-kod och värdesaker.

En stund senare kommer någon för att hämta sakerna. Men bedragarna kan också ange andra orsaker till att vilja komma in i din bostad.

Så skyddar du dig:

  • Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker.
  • Kontrollera personen som ringer, skickar mejl eller ringer på dörren. Om personen säger sig vara polis kontakta 114 14 för att komma till växeln och där be att få ta reda på om det är en polis. Är det personal från annan myndighet eller företag ringer du deras växel för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkort eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en ren bedragare.
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
  • Ring en anhörig eller bekant, sök stöd.

Vid pågående brott ring 112