Artikeln publicerades 21 december 2022

Var uppmärksam på bedrägerier mot äldre

Vi vill uppmärksamma äldre och anhöriga på att bedrägerier mot äldre har ökat den sista tiden. Hemtjänsten i Vaxholm har vidtagit särskilda säkerhetsåtgärder bland kunder som har larm eller får hemtjänst utförd av Vaxholms stad. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet. Anhöriga och kunder inom Vaxholms stads hemtjänst: prata gärna med din kontaktperson om du undrar något.

Det är vanligt att bedragare agerar inför storhelger och ledigheter och vi vill därför uppmana till extra uppmärksamhet. Försök till bedrägerier nyligen har handlat om personer som kontaktat äldre personer och bland annat utgett sig för att representera kommunen. Ärendena som bedragarna erbjudit sig att hjälpa till med har till exempel handlat om bouppteckningar och hjälp med att åtgärda felaktiga kontouttag.

Kommunen kontaktar aldrig invånare med erbjudande om den typen av tjänster.

Vi vill dela med oss av polisens råd så att du är uppmärksam om du blir kontaktad.

Så vill polisen att du gör om någon ringer på hemma hos dig

Innan du öppnar dörren:

  • Om du har dörrspärr eller säkerhetskedja – lägg på den!
  • Vem finns utanför? Be om legitimation!
  • Ring först någon du litar på för att rådgöra.

Så skyddar du dig mot falska telefonsamtal

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri,kontakta din bank omgående.Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Läs fler råd från polisen

Här kan du läsa mer om polisens råd om hur du skyddar dig mot brott Länk till annan webbplats.

Vi hoppas att vi tillsammans kan se till att bedragare inte lyckas med sina uppsåt i vår annars så trygga stad.