Artikeln publicerades 22 april 2020

Vaxholm klättrar i nöjd-kund-index

I veckan presenteras kommunernas NKI, nöjd-kund-index, för 2019. Vaxholm klättrar från plats 170 till plats 12 bland Sveriges kommuner och regioner. Även om underlaget till siffrorna är något ojämnt så visar de tydligt att nöjdheten ökar bland Vaxholms företag och invånare.

 Varje år mäts nöjdheten, hos företag och invånare som har varit i kontakt med myndigheter i landets kommuner och regioner. De myndighetsområden som undersöks är: brand, bygglov, markupplåtelse, servering, livsmedel och miljö.

Svaren sammanställs sedan i ett nöjdhetsindex som visar hur nöjda myndigheternas ”kunder” är med information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet inom de olika områdena.

Onsdag 22 april offentliggjordes NKI för 2019. Vaxholm landade på NKI 79. Det är en markant förbättring jämfört med år 2018 då Vaxholms NKI var 60.

I vissa delar har undersökningen haft väldigt få svarande, vilket kan göra siffrorna något osäkra. Men med hänsyn taget till det kan man ändå tydligt se att nöjdheten i Vaxholm ökar. Framför allt är det området bygglov där nöjdheten stärkts allra mest.

Index ger ranking

Uppgifterna i undersökningen analyseras och presenteras sedan av SKR, Sveriges kommuner och regioner, i rapporten Öppna jämförelser som gör en ranking för landets kommuner och regioner.

Jämför man med andra kommuner så har Vaxholm under det senaste året gjort en rejäl klättring på listan. Vaxholms stad gick från plats 170 (2018) till plats 12 (2019). I topp med allra nöjdast företag och invånare var Trosa kommun med ett NKI på 84.

– Det är fantastiskt roligt att vi har höjt oss så otroligt mycket, säger Vaxholms stads näringslivssamordnare Mikaela Lodén. Det pekar på att vårt arbete med bemötande, tillgänglighet och kommunikation inom kommunen har gett utdelning.

Från botten till toppen

SBA, Stockholm business alliance, gör också en analys av materialet och en ranking bland sina 55 medlemskommuner. På deras lista går det ännu bättre för Vaxholms stad. Här har Vaxholm gått från plats 52 (år 2018) till plats 3 (år 2019), bara passerade av Trosa och Ludvika.

Nu väntar Mikaela Lodén på den detaljerade kommunrapporten där det går att läsa mer i detalj vad Vaxolms företag och invånare svarat.

– Vi kommer att analysera resultatet noga för att se i detalj vad företagen och invånarna tycker om de olika serviceområdena och vilka ytterligare förbättringar vi kan göra, säger Mikaela Lodén.

Läs mer om undersökningen:

SKR Öppna jämförelser företagsklimat Länk till annan webbplats.

SBA NKI-rapport Länk till annan webbplats.